Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Η Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής σάς προσκαλεί στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

“Η στάχτη που ταξίδευε…”

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου και ώρα 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής (Βρυούλων & Κλαζομενών)

Τραγούδι:

Βιβή Βουτσελά

Μουσικοί:

Γιάννης Καραμάνης – κιθάρα

Κώστας Γεωργούλης – βιολί

Στέλιος Βαρβέρης – ούτι, μπουζούκι

Νίκος Μουργελάς – κανονάκι

Ανάγνωση μαρτυριών:

Γιώργος Ζωγράφος, Μαριάννα Καμπάνταη, Σίσσυ Κολλάρου, Φανή Μητσοπούλου, Ιωάννα Μιχαλοπούλου, Άγγελος Πάνου, Αντώνης Ραζής

Ομιλητές:

Ηλίας Μολυνδρής, Μαριάννα Σταύρου

Επιλογή μαρτυριών & επιμέλεια εκδήλωσης: Βούλα Κουφού
Απάντηση-τοποθέτηση για την ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με τις παραχωρήσεις των αθλητικών χώρων της πόλης

Απάντηση-τοποθέτηση για την ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με τις παραχωρήσεις των αθλητικών χώρων της πόλης

Η δημοτική παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «ΠΑΕ vs Δικαίωμα του λαού και της νεολαίας στην άθληση … 2-0. Την …ασίστ και για το δεύτερο γκολ την πιστώνεται η δημοτική αρχή» στην οποία εκφράζει τις ανησυχίες και τις αντιρρήσεις της για την εκ νέου παραχώρηση του Δημοτικού Σταδίου της Καισαριανής στην ΠΑΕ Κηφισιά.

Ανησυχίες που και η Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής έχει και τις έχει εκφράσει επανειλημμένα στα Δημοτικά Συμβούλια από πέρσι όταν έγινε η πρώτη  παραχώρηση, αλλά και με την τοποθέτηση της στο ΔΣ της ΚΕΔΗΚ, στο οποίο ψηφίστηκε η εν λόγω παραχώρηση. Μια παραχώρηση που στο βωμό της επίτευξης κάποιων εσόδων για τα άδεια ταμεία του Δήμου, δυσχεραίνει την ελεύθερη  πρόσβαση σε δημοτικούς αθλητικούς χώρους στους δημότες και τα σωματεία της πόλης μας. Και όλα αυτά γίνονται με «όχημα» την ΚΕΔΗΚ, στην οποία η Δημοτική Αρχή έχοντας την απόλυτη πλειοψηφία, την έχει μετατρέψει στον «δούρειο ίππο» της παράκαμψης και αγνόησης του Δημοτικού Συμβουλίου και κατ’ επέκταση της βούλησης του λαού της Καισαριανής. Η Οικονομική Επιτροπή παραχωρεί όλους τους διαθέσιμους χώρους στην ΚΕΔΗΚ και η τελευταία σε κάθε ενδιαφερόμενο ιδιώτη. Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει δηλαδή. Η κοινωφελής επιχείρηση της Καισαριανής, δεν πράττει τίποτα απολύτως στην συγκεκριμένη περίπτωση για την κοινωνική ωφέλεια, αλλά γίνεται ένας αυτόκλητος διαχειριστής δημοτικής περιουσίας προς ενοικίαση.

Ανησυχίες που γίνονται εντονότερες, αν συνδυαστούν και με την ανακοίνωση για την συγχώνευση του Α. Ο. Μικρασιατικού με τον Εθνικό Αστέρα που έγινε το ίδιο χρονικό διάστημα. Μια συγχώνευση που έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά και πολλές αντιδράσεις από φορείς και φιλάθλους στην πόλη μας και έχει διαμεσολαβητή και «προξενήτρα» τη Δημοτική Αρχή και χρηματοδότη την ΠΑΕ Κηφισιά. Και βέβαια μας προκαλεί εύλογες ανησυχίες το γεγονός ότι κινείται προς την ίδια κατεύθυνση με τις παραπάνω αναφερόμενες παραχωρήσεις, δημιουργώντας ενός είδους de facto αλλά και αμφιβόλου εγκαθίδρυσης καθεστώς της εν λόγω ΠΑΕ στο χώρο του Δημοτικού σταδίου της πόλης μας, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Θα έπρεπε λοιπόν σύσσωμη και ενωμένη η αντιπολίτευση να κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία της δημοτικής περιουσίας. Για άλλη μια φορά όμως η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης εμφανίζεται κατώτερη των προσδοκιών και αντί να εστιάσει στις εύλογες αυτές ανησυχίες, αναλώθηκε στο να κάνει επίθεση στην Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής καθώς και σε μια ακόμα δημοτική παράταξη. Κατηγορώντας τη δημοτική αρχή της ΣΠΚ το 2014, που διοίκησε για μόλις τρείς μήνες και η οποία δεν πρόλαβε επί της ουσίας πραγματικά να κάνει κάτι.  Αποσιωπώντας βεβαίως το γεγονός, ότι ανέλαβε αμέσως μετά τη διοίκηση του Δήμου η ίδια η Λαϊκή Συσπείρωση και το ότι στην τετραετία που διοίκησε διαχειρίστηκε τους δημοτικούς αθλητικούς χώρους ακολουθώντας πλήρως το υπάρχον status quo, παρόλο που προεκλογικά «δεσμευόταν» ότι οι αθλητικοί χώροι θα επιστρέψουν στο λαό της Καισαριανής. Επί δημαρχίας της Λαϊκής Συσπείρωσης, άλλωστε ξεκίνησε η ενοικίαση/παραχώρηση σε ιδιώτη του κλειστού γηπέδου των δημοτικών εγκαταστάσεων έναντι τιμήματος. Μια παραχώρηση την οποία συνεχίζει να την υπερψηφίζει ακόμα και σήμερα.

Μήπως εν τέλει, κάποιοι κρύβονται πίσω από το δάκτυλο τους; Εκτός αν θέλουν να δεχτούμε ότι εμπορευματοποίηση συνιστά κάθε παραχώρηση εκτός από εκείνες που κάνει και προωθεί η Λαϊκή Συσπείρωση. Αυτές αλήθεια, πως λέγονται;

Μάλλον διακατέχονται από μια ευαισθησία a la carte. Ή ίσως να βρίσκουν χρησιμότερο για την πόλη να κάνουν αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση παρά στη Δημοτική Αρχή.

Τελικά μήπως έπρεπε να τιτλοφορήσετε την ανακοίνωσή σας: assist η προηγούμενη Διοίκηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, buzzer beater τρίποντο η Δημοτική Αρχή Βοσκόπουλου;

Δελτίο Τύπου για την ετήσια συνέλευση της παράταξης που πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουλίου 2022

Δελτίο Τύπου για την ετήσια συνέλευση της παράταξης που πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουλίου 2022

Την Πέμπτη 14 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η ετήσια συνέλευση της παράταξής μας. Η επικεφαλής, Άννα Παραγυιού, με την εισήγησή της έκανε έναν απολογισμό της τριετούς δράσης της Δημοτικής μας Ομάδας ενημερώνοντας το Σώμα για τον ενεργό ρόλο της και τις παρεμβάσεις της τελευταίας εντός κι εκτός των δημοτικών συμβουλίων.

Συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών, δίνοντας την ευκαιρία να γίνει μια γόνιμη κι επί της ουσίας συζήτηση, από την οποία βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς η Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής οραματίζεται το αύριο που θα φέρει την πολιτική αλλαγή που χρειάζεται η πόλη μας.

Με παρακαταθήκη την ιστορία και το έργο της, τα χρόνια που ήταν Δημοτική Αρχή στην πόλη μας, η Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής λίγο περισσότερο απο δώδεκα μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, Οργανώνεται, Συσπειρώνεται και Σχεδιάζει τις πρωτοβουλίες που θα πάρει, ώστε να ξαναφέρει την Αυτοδιοίκηση στο προσκήνιο, να επαναφέρει την διεκδίκηση ως ζητούμενο και να ξαναφέρει το χαμογελο στα πρόσωπα των κατοίκων της πόλης μας.

Από το φθινόπωρο, η παράταξή μας θα εντατικοποιήσει την προετοιμασία της για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Όλοι και όλες μαζί ενωμένοι/ες, μια ομάδα δυνατή, σαν γροθιά που θα επιχειρήσει και θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της αυτοδιοίκησης στην Καισαριανή. Μαζί με τους συμπολίτες μας να κάνουμε την Καισαριανή φιλική στους κατοίκους και τους επισκέπτες της, επίκεντρο πολιτισμού με διαρκή ανάδειξη της Μικρασιατικής και Αντιστασιακής κληρονομιάς της.

Ο στόχος είναι ένας και μοναδικός: Η Νίκη στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές. Η Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής να ξαναγίνει η Ηγετική και η Ηγεμονική δύναμη στον αυτοδιοικητικό χάρτη της πόλης μας.

Όλοι μαζί συμμέτοχοι σ’ αυτή τη μεγάλη πολιτική αλλαγή για τον τόπο που ζούμε, για τον τόπο που αγαπάμε, για τον τόπο που θέλουμε και ΘΑ κάνουμε καλύτερο.

Ενωτικά! Συλλογικά! Συνεργατικά! Δυνατά!!

Σχόλιο της Συνεργασίας Πολιτών Καισαριανής για την παραχώρηση των δύο παιδικών χαρών στον ΣΠΑΥ

Σχόλιο της Συνεργασίας Πολιτών Καισαριανής για την παραχώρηση των δύο παιδικών χαρών στον ΣΠΑΥ

Για να μην παρεξηγούμαστε!

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 22/2/2022 πρώτο θέμα ήταν η παραχώρηση των δύο παιδικών χαρών που βρίσκονται στον χώρο του Σκοπευτηρίου στον ΣΠΑΥ για μια πενταετία, όπως είναι προαπαιτούμενο γα να χρηματοδοτηθεί η ανακατασκευή τους από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ως Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής και με ένα συνολικό σκεπτικό το οποίο εκθέσαμε στο ΔΣ υπερψηφίσαμε το θέμα αυτό.

Την επομένη μέρα, Τετάρτη 23/2/2022 ο Δήμαρχος Καισαριανής έβγαλε ανακοίνωση επί του θέματος, την οποία αφού διαβάσαμε θα θέλαμε να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους:

  1. Για μια ακόμα φορά ο κ. Βοσκόπουλος χρησιμοποίησε τη σελίδα του Δήμου ως «όχημα» έκφρασης προσωπικών θέσεων και απόψεων. Ο Δήμος Καισαριανής δε μπορεί να βγάζει ανακοινώσεις και ως θεσμός να καταφέρεται εναντίον δημοτικών παρατάξεων και εκπροσώπων τους. Αυτό μπορεί να το κάνει ο κ. Βοσκόπουλος από τον προσωπικό του λογαριασμό ή η παράταξή του από τη σελίδα της στα social media. Με αυτή την τακτική ο Δήμαρχος δείχνει ότι θεωρεί ότι έχει κάποιου τύπου ιδιοκτησιακό καθεστώς με το Δήμο. Να του υπενθυμίσουμε ότι στον πρώτο γύρο των εκλογών του 2019 τον επέλεξε περίπου το 29% των πολιτών και τον κατέταξε στη 2η θέση. Το υπόλοιπο 71%, που εκπροσωπείται από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, δεν είμαστε σίγουροι/ες πόσο χαρούμενο είναι με το να βλέπει τη σελίδα του Δήμου του να κάνει αναρτήσεις που μόνο στόχο έχουν να διχάσουν και να δημιουργήσουν πόλωση στην πόλη μας. Αρκεί μια ματιά σε όσα έχουν γραφεί κάτω από τη συγκεκριμένη ανάρτηση για να καταλάβει κανείς τις αντιδράσεις που προκάλεσε. Μας θλίβει αυτή η τακτική που έρχεται από πολύ παλιά και φαίνεται ότι είναι δύσκολο για κάποιους να την εγκαταλείψουν. Θα συστήναμε λοιπόν στον κ. Βοσκόπουλο να μην μπερδεύει τον θεσμικό με τον παραταξιακό του ρόλο.
  2. Στη εν λόγω συνεδρίαση του ΔΣ για μια ακόμα φορά το δημοτικό συμβούλιο βρέθηκε αντιμέτωπο με τη στάση απαξίωσης που μας έχει συνηθίσει ο κ. Βοσκόπουλος. Κι ας εφευρίσκει εκ των υστέρων επιχειρήματα. Τα γεγονότα τον διαψεύδουν. Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι/ες: Η απόφαση για την υποβολή πρότασης από τον ΣΠΑΥ στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης πάρθηκε πολλούς μήνες πριν. Παρότι προέβλεπε τη συμμετοχή της Καισαριανής, το Δημοτικό Συμβούλιο ή η Οικονομική Επιτροπή ποτέ δεν ενημερώθηκαν. Ούτε καν τον Οκτώβριο του 2021 (!!) που εκδόθηκε και η απόφαση ένταξης του έργου. Πότε ενημερώθηκε το ανώτατο όργανο της πόλης; Μόλις στην προηγούμενη συνεδρίαση στις 10/2/2022. Και έγινε σοφότερο; Όχι βέβαια. Ούτε ένα σχέδιο παραχωρητηρίου, ούτε μια αναφορά στον προϋπολογισμό, ούτε καν μια εξήγηση για το τι σημαίνει η παραχώρηση στον ΣΠΑΥ σε σχέση με την ανεμπόδιστη χρήση των παιδικών χαρών από τους πολίτες ή αν ο ΣΠΑΥ θα τις χρησιμοποιεί και για δικές του εκπαιδευτικές ή άλλες ανάγκες. Ερωτήματα τα οποία έθεσε η Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής αλλά και οι άλλες παρατάξεις. Και αντί απαντήσεων, ανακρίβειες. Ότι δήθεν συμμετέχουν και οι 11 δήμοι, ενώ σε αυτό το έργο συμμετέχουν οι 9. Ότι το ποσό που προβλέπεται για την Καισαριανή είναι 300.000… «στο περίπου». Ότι μπορούμε να ανακαλέσουμε την παραχώρηση ανά πάσα στιγμή κι ας προβλέπει διαφορετικά η απόφαση ένταξης. Και όλα αυτά με αοριστολογίες, σα να μην  υπάρχουν τεχνικά δελτία, σα να μην υπάρχουν εγκεκριμένοι προϋπολογισμοί. Αλλά προφανώς το Δημοτικό Συμβούλιο είναι για τον κ. Βοσκόπουλο ένα όργανο που απλά πρέπει να προσυπογράφει τις δικές του αποφάσεις χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζει τι υπογράφει.
  3. Ως Παράταξη έχουμε αποφασίσει να στηρίζουμε δράσεις που βελτιώνουν τις υποδομές της πόλης μας. Όσο και αν διαφωνούμε με την τακτική, όσο και αν μας ανησυχεί η κρυψίνοια του κ. Βοσκόπουλου και της υπόλοιπης δημοτικής αρχής. Όπου διακρίνουμε πραγματικούς κινδύνους για την πόλη δε φοβόμαστε να ψηφίσουμε αρνητικά. Όπου έχουμε αμφιβολίες τοποθετούμαστε κριτικά και αποφασίζουμε στα όργανά μας για το αν θα δώσουμε θετική ή αρνητική ψήφο. Κι εκεί είναι η μεγάλη μας διαφορά με τον κ. Βοσκόπουλο. Δεν παλεύουμε για την προσωπική μας ανάδειξη. Δεν υπολογίζουμε ψήφους και συμμαχίες. Με αγωνία, με γνώση, με συνέπεια προσπαθούμε να λειτουργούμε προς όφελος της πόλης μας. Είτε είμαστε «βέροι καισαριανιώτες» είτε «ξένοι» – όπως πολλές φορές η δημοτική αρχή διαχωρίζει τους πολίτες- μας ενώνει η αγάπη για αυτόν τον τόπο που επιλέξαμε να ζούμε. Αυτός είναι και ο λόγος που αν κάποιος/α ανατρέξει στις ανακοινώσεις που έχουμε βγάλει στα δυόμιση χρόνια της θητείας του παρόντος Δημοτικού Συμβουλίου, θα προσέξει ότι η πλειοψηφία τους είναι μετά από αποφάσεις που έχουμε στηρίξει. Γιατί ΠΑΝΤΑ θα ψηφίζουμε για το καλό της πόλης, και ΠΑΝΤΑ θα στηλιτεύουμε τα κακώς κείμενα στον τρόπο διαχείρισης, ακόμα και επί του ιδίου θέματος.
Ελπίδα ή απελπισία;

Ελπίδα ή απελπισία;

Την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου οι συνδημότες και οι συνδημότισσές μας, ξύπνησαν με την ελπίδα ότι ο κρατικός μηχανισμός, αλλά και ο μηχανισμός του δήμου μας θα ήταν έτοιμοι και προετοιμασμένοι για τη χειρότερη ίσως κακοκαιρία που έχουμε αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια. Μας είχαν άλλωστε προειδοποιήσει για τη σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων πολύ νωρίτερα οι μετεωρολόγοι από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φυσικά, και η κυβέρνηση της ΝΔ με το επιτελικό της κράτος, ο περιφερειάρχης, αλλά και ο δήμος, μας διαβεβαίωναν από την προηγούμενη εβδομάδα της κακοκαιρίας ότι είναι πανέτοιμοι.

Μερικές ώρες μετά από την πρώτη νιφάδα χιονιού που έπεσε, όλα αυτά φάνταζαν ένα κακόγουστο αστείο. Ένα κακόγουστο αστείο, όπως κακόγουστο αστείο ακουγόταν και το όνομα της κακοκαιρίας, όπως κακόγουστο αστείο ήταν η περίφημη ετοιμότητά του δήμου μας, όπως κακόγουστο αστείο ξέρουμε πια ότι είναι το επιτελικό κράτος και η κυβέρνηση των αρίστων.

Ένα αστείο όμως με το οποίο κανένας και καμία δε γελάει πια. Πώς να γελάσεις όταν εν έτη 2022 βρίσκεσαι αποκλεισμένος/η στο σπίτι σου στο κέντρο της πρωτεύουσας, μέσα στον αστικό ιστό; Πώς να γελάσεις χωρίς ρεύμα; Πώς να γελάσεις εγκλωβισμένος/η στον καλύτερο δρόμο που διαθέτουμε και τον οποίο χρυσοπληρώνουμε 20 χρόνια τώρα; Πώς να γελάσεις όταν ήδη από τη Δευτέρα το μεσημέρι υπήρχαν παρατημένα αυτοκίνητα σε πολλά στενά της Καισαριανής και ειδικά στην Άνω Καισαριανή ήταν αδύνατη οποιαδήποτε πρόσβαση ακόμα και με τα πόδια;

Οι πολίτες έζησαν με δυο λόγια την κατάρρευση του επιτελικού κράτους και της επιτελικής αυτοδιοίκησης έναντι ενός σοβαρού, πλην προαναγγελθέντος φαινομένου. Ας επικεντρωθούμε όμως στα του δήμου μας γιατί για το «επιτελικό μπάχαλο» έχουν ειπωθεί ήδη πολλά.

Λειτούργησε η διοίκηση ως όφειλε, για να εξασφαλίσει την μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία των δημοτών της, λαμβάνοντας υπόψιν τις προτροπές των επιστημόνων για να προετοιμαστούν κατάλληλα; Από ότι δείχνει το αποτέλεσμα, προφανώς όχι.

Τι όφειλε ένας συντεταγμένος δήμος να κάνει;

  • Δεν έπρεπε να προμηθευτεί έγκαιρα με ικανή ποσότητα αντιπαγετικού αλατιού;
  • Δεν έπρεπε να εξασφαλίσει μηχανήματα για εκχιονισμό; Να προμηθευτεί με φτυάρια και εξοπλισμό για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι/ες να κάνουν όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά τους;
  • Δεν έπρεπε να ενημερώσει τους πολίτες του ότι είναι υπεύθυνοι για τον καθαρισμό του πεζοδρομίου τους, ώστε κι αυτοί να εξοπλιστούν με τα κατάλληλα εργαλεία;
  • Δεν έπρεπε να ζητηθεί βοήθεια από τις δημοτικές παρατάξεις και από  εθελοντές για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων;

Πριν 11 μόλις μήνες, τον Φεβρουάριο του 2021 είχαμε πληγεί από την κακοκαιρία «Μήδεια». Η μνήμη είναι νωπή. Οι δεσμεύσεις ότι την επόμενη φορά θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι επίσης. Τελικά όμως η εμπειρία αυτή δε βοήθησε στο ελάχιστο τη δημοτική αρχή.

Η δημοτική αρχή και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας  ακολούθησε όμοια τακτική με αυτήν της περιφέρειας Αττικής και της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν είχανε προνοήσει και δεν υπήρχε σχεδιασμός, δεν μισθώσανε έγκαιρα μηχανήματα για να υπάρχουν στη διάθεση του δήμου και φυσικά η επάρκεια της ποσότητας του αλατιού που διαθέταμε ήταν μηδαμινή. Δυστυχώς τα πολυδιαφημιζόμενα και πολυσέλιδα σχέδια Πολιτικής Προστασίας έμειναν στο ράφι λόγω αδυναμίας εφαρμογής. Το αλάτι μάλλον ήταν κάπου αλλού και όχι στην πόλη μας. Και δυο JCB με ένα bobcart προσπαθούσαν να καθαρίσουν το οδικό δίκτυο, αντί του περίφημου «εκχιονιστικού στόλου» που θα μας διέθετε η Περιφέρεια

Οι προσπάθειες των εργαζομένων ήταν υπεράνθρωπες, αλλά για μια ακόμα φορά η υποστελέχωση αλλά και η έλλειψη τεχνικών μέσων έγινε φανερή. Ως Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους, που σε πρωτόγνωρες και αντίξοες συνθήκες πανδημίας, υπερβαίνουν εαυτούς, έχοντας, δυστυχώς, απέναντί τους και όχι, όπως θα έπρεπε, στο πλευρό τους, τη Διοίκηση.

Σε έκτακτες ανάγκες η διοίκηση του δήμου, από τη στιγμή που δεν διαθέτει ούτε επαρκές προσωπικό αλλά ούτε και τον ειδικό εξοπλισμό μηχανημάτων, έχει την πολιτική υποχρέωση να ενημερώσει το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων και από κοινού να σχεδιάσουν τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων. Παρ’ όλα αυτά και χωρίς να μας προκαλεί εντύπωση, η δημοτική αρχή επέλεξε να μην καλέσει τους επικεφαλής των παρατάξεων για ενημέρωση και από κοινού αντιμετώπιση. Η πόλη παρέμεινε σε πολλά σημεία της χωρίς πρόσβαση και γειτονιές ήταν για αρκετές μέρες αποκλεισμένες, χωρίς να γνωρίζουν πότε θα περάσει μηχάνημα για να ανοίξει υποτυπωδώς τους δρόμους. Δεν συζητάμε καν πως  όταν το χιόνι μετατράπηκε σε πάγο υπήρχαν πολυσύχναστα μέρη της πόλης μας, τα οποία ήταν πολύ επικίνδυνα και στα οποία δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ατυχήματα (πχ πλατεία).

Τα προβλήματα παραμένουν πολλά μέχρι και σήμερα. Δεν έχουν αποκοπεί και απομακρυνθεί σπασμένα δέντρα που καθιστούν την πρόσβαση, ακόμη και σε σχολικές μονάδες, δύσκολη και επικίνδυνη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα πολλά σημεία του Σκοπευτηρίου, παιδικές χαρές, αλλά και τα πεζοδρόμια πέριξ του 2ου Δημοτικού σχολείου που μέχρι την περασμένη Κυριακή ήταν γεμάτα με σπασμένα και κομμένα κλαδιά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν τα παιδιά να περπατήσουν και να αναγκάζονται να βγαίνουν στο δρόμο. Έπρεπε να καλέσει ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου τις δημοτικές παρατάξεις να δούνε επί τόπου την κατάσταση, για να μεριμνήσει η δημοτική αρχή να τα μαζέψει.

Τέλος, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική αρχή την Τρίτη 25 Ιανουαρίου επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην κυβέρνηση και την περιφέρεια για την υποχρηματοδότηση των δήμων, την έλλειψη προσωπικού και κατάλληλου εξοπλισμού, χωρίς όμως να μας αναφέρει τι τελικά είχε προνοήσει και σχεδιάσει η ίδια, για να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες της.

Η κακοκαιρία αυτή, που οξύμωρα ονομάστηκε «Ελπίδα», οδήγησε σε απελπισία τους πολίτες και ανέδειξε για ακόμα μια φορά την εσκεμμένη απουσία του κράτους και την έλλειψη ευαισθησίας από πλευράς κυβερνώντων. Η αυτοδιοίκηση και οι δήμοι συνολικά, καλέστηκαν πάλι να αναλάβουν ευθύνες και αρμοδιότητες χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία, εξοπλισμό και υποδομή και με σοβαρή υποστελέχωση τομέων και υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι η αποκομιδή των κλαδιών και των κορμών ξεκίνησε μια εβδομάδα μετά την κακοκαιρία και κατόπιν αιτήματος του Δήμου και αντίστοιχης χρηματοδότησης από την ΠΕΔΑ. Αν η απάντηση ήταν αρνητική, η αποκομιδή δεν θα είχε γίνει ακόμα. Δήμοι λοιπόν, έρμαιοι και αιχμάλωτοι στις διαθέσεις της κυβέρνησης και της περιφέρειας, χωρίς οικονομική αυτοτέλεια.

΄Ήμασταν πεπεισμένοι/ες ότι θα ακολουθήσουν από τη διοίκηση του δήμου μας μακροσκελή και καλοδιατυπωμένα κείμενα, που θα αποτιμούν «ψύχραιμα» την κατάσταση, θα απολογούνται επιρρίπτοντας τις ευθύνες αλλού και πιθανόν να δεσμεύονται ότι την επόμενη φορά θα είναι καλύτερα προετοιμασμένοι. Η πραγματικότητα όμως δεν αλλάζει. Τα γεγονότα έχουν καταγραφεί.

Για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών στην καθημερινότητα τους, αλλά και στις έκτακτες και δύσκολες ανάγκες, ο δήμος οφείλει να διεκδικεί συνεχώς και με όλους τους τρόπους αύξηση χρηματοδότησης από το κράτος, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κατάλληλο εξοπλισμό. Μόνο έτσι θα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι στην υπηρεσία του πολίτη. Οι επικοινωνιακές συναντήσεις με τους «άριστους» Υπουργούς και τα μεγάλα λόγια της δημοτικής αρχής δεν πείθουν πια τους πολίτες. Οι πολίτες θέλουν να δουν πράξεις και μέχρι τώρα αυτές δεν τις βλέπουν από τη διοίκηση Βοσκόπουλου.

Σχόλιο για την εισαγγελική έρευνα για την πτώση σοβάδων στο 7ο δημοτικό σχολείο της πόλης μας

Σχόλιο για την εισαγγελική έρευνα για την πτώση σοβάδων στο 7ο δημοτικό σχολείο της πόλης μας

 Οι εικόνες από την πτώση των σοβάδων σε σχολείο της πόλης μας, έβαλαν το δήμο μας στο κέντρο της επικαιρότητας, δυστυχώς για τους λάθους λόγους και η έκταση που δόθηκε προκάλεσε την παρέμβαση εισαγγελέα. Όλοι και όλες θλιβόμαστε από το γεγονός αυτό. Και θα μπορούσαμε να δεχτούμε την αιτιολογία που έδωσε ο Δήμαρχος ότι η ζημιά δεν ήταν τόσο εκτεταμένη, καθώς οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν ενώ η τεχνική υπηρεσία εκτελούσε εργασίες. Αλλά δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως πρόκειται για «τυχαίο γεγονός». Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν σοβαρά κτιριακά ζητήματα, αλλά και θέματα ασφάλειας για τα παιδιά σε αρκετά σχολεία της πόλης μας. 2ο δημοτικό, 8ο νηπιαγωγείο, 4ος παιδικός είναι μερικά από αυτά. Επομένως, η περίπτωση του «τυχαίου γεγονότος» για το 7ο δημοτικό δεν μπορεί να πείσει ούτε τον πιο καλοπροαίρετο.

Τα χρήματα από την κρατική χρηματοδότηση που προορίζονται για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων είναι μηδαμινά και η έλλειψη προσωπικού στην τεχνική υπηρεσία του δήμου δυσκολεύει τους υπάρχοντες εργαζόμενους και εργαζόμενες να ανταπεξέρθουν άμεσα και αποτελεσματικά στις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν. Επιπλέον, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί με κάθε τρόπο να απομειώσει την δημόσια εκπαίδευση. Αφενός δεν προχωράει σε καμία πρόσληψη εκπαιδευτικών, αφετέρου ενισχύει την οικονομική ένδεια των Δήμων, αδιαφορώντας για την επαρκή συντήρηση και αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων. Αυτά όμως δεν δικαιολογούν τη δημοτική αρχή και τον ελλιπή σχεδιασμό που έχει για τις σχολικές μονάδες της πόλης μας. Τα χρήματα για την συντήρηση των σχολικών μονάδων από το δημόσιο πρόγραμμα έχουν αποδοθεί στο δήμο και η δημοτική αρχή ακόμα δεν έχει ξεκινήσει την υλοποίηση του.

Η δημοτική αρχή έχει χάσει την ψυχραιμία της. Για αυτό προσπαθεί να συγκριθεί με την προηγούμενη δημοτική αρχή και να δημιουργήσει ψεύτικα δίπολα στο δημόσιο διάλογο. Προφανώς και δεν ήταν όλα ιδανικά με την προηγούμενη δημοτική αρχή και για αυτό ασκούσαμε έντονη κριτική και τότε. Αλλά δυστυχώς η δημοτική αρχή Βοσκόπουλου ξεχνά πως δυόμιση χρόνια τώρα διοικεί αυτή. Και ειδικά τα θέματα της σχολικής κοινότητας δεν τα τοποθετεί ψηλά στην ατζέντα της. Αυτό φάνηκε και το προηγούμενο διάστημα και φαίνεται και τώρα.

Ως Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής ζητάμε -όπως και οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις- την άμεση σύγκληση μονοθεματικού δημοτικού συμβουλίου για την παιδεία με την παρουσία φορέων της σχολικής κοινότητας, για να συζητήσουμε με ειλικρίνεια τα θέματα που έχουν προκύψει και πρέπει ως Δήμος να δώσουμε λύση. Να συζητήσουμε επί της ουσίας για το καλό των παιδιών μας και να σταματήσουμε να ψάχνουμε τους φανταστικούς εχθρούς που καταδιώκουν συνεχώς τη δημοτική αρχή. Αυτό το αφήγημα για εχθρούς και παρατάξεις που θέλουν να πλήξουν το κύρος της δημοτικής αρχής μετά από δυόμιση χρόνια διοίκησης Βοσκόπουλου, έχει κουράσει και δεν γίνεται πια πιστευτό.

Ας ξεκινήσουμε να συζητάμε επιτέλους για την καθημερινότητα και για το τώρα της πόλης, των δημοτών  και κυρίως των παιδιών μας.

Ψήφισμα για την απαράδεκτη απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αυγενάκη για την κατάργηση των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους στους Δήμους

Ψήφισμα για την απαράδεκτη απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αυγενάκη για την κατάργηση των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους στους Δήμους

Το ψήφισμα κατατέθηκε από την παράταξή μας και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 21/09/2021.

Στις 13/08/2021 με επιστολή του ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λ. Αυγενάκης γνωστοποίησε  σε όλους του δήμους ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) δεν θα συμμετάσχει οικονομικά την περίοδο 2021-22 στα Προγράμματα Άθλησης για Όλους (Π.Α.γ.Ο.) που χρόνια τώρα αποτελούν βασικό πυλώνα μαζικού αθλητισμού στη χώρα μας.

Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η διακοπή της χρηματοδότησης των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους δεν αφορά «τον ανασχεδιασμό και την αναδιαμόρφωσή τους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή, αλλά την κατάργηση τους για την περίοδο που έχει ξεκινήσει. Πρακτικά, λοιπόν η απόφαση αυτή σημαίνει, ότι:

  • Οι πολίτες (όλων των ηλικιών) δεν θα μπορούν να συμμετέχουν σε δημοτικά προγράμματα άθλησης, αφού οι δήμοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσλάβουν γυμναστές από ίδιους πόρους, επομένως οι ενδιαφερόμενοι θα στραφούν αναγκαστικά σε ιδιωτικά γυμναστήρια. 
  • Θα μείνουν άνεργοι 1.100 και πλέον Πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής που απασχολούνταν στα προγράμματα αυτά των δήμων και μάλιστα ενημερώνονται για την απόφαση αυτή της ΓΓΑ μόλις ένα μήνα πριν την έναρξη της περιόδου 2021-2022.

Η διακοπή των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους έρχεται σε μια περίοδο όπου αντί για ενίσχυση των δήμων από την κεντρική διοίκηση, αποφασίζεται η κατάργηση των προγραμμάτων που έδιναν τη δυνατότητα σε πολύ κόσμο να αθληθεί. Η απόφαση αυτή λήφθηκε αιφνιδιαστικά και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας που η μαζική άθληση των πολιτών σε εξωτερικούς χώρους, είναι ζητούμενο.

Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Καισαριανής ζητά να ακυρωθεί άμεσα αυτή η  απόφαση και καλεί τον αρμόδιο υφυπουργό να την επανεξετάσει, γιατί τελικά αποβαίνει σε βάρος της κοινωνίας και υπέρ των ιδιωτικών γυμναστηρίων, ειδικά σε μια περίοδο που το μέσο και κατώτερο οικογενειακό εισόδημα πλήττεται ανεπανόρθωτα από τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία.

Ψήφισμα συμπαράστασης στο αίτημα των Δήμων Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού για το δημόσιο χαρακτήρα της περιοχής του Θεάτρων Βράχων

Ψήφισμα συμπαράστασης στο αίτημα των Δήμων Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού για το δημόσιο χαρακτήρα της περιοχής του Θεάτρων Βράχων

Το ψήφισμα κατατέθηκε από την παράταξή μας, συνδιαμορφώθηκε από τις υπόλοιπες παρατάξεις και ψηφίστηκε ομόφωνα από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 25/05/2021.

Πριν λίγο διάστημα δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του Εφετείου Αθηνών, η οποία κατοχυρώνει τον χώρο του Θεάτρου Βράχων Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού, μια μεγάλη έκταση που περιλαμβάνει το λόφο «Κοπανά» και την περιοχή των πρώην λατομείων της Εργάνης καθώς και των αθλητικών εγκαταστάσεων σε ιδιώτες.

Το 2003 και 2005 κατατέθηκαν οι πρώτες αγωγές από τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες, με τίτλους κτήσης από την Οθωμανική περίοδο. Το 2016 υπήρξε απόφαση πρώτου βαθμού, υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Το 2017 ασκήθηκε έφεση και το 2020 το Εφετείο αποφάσισε την αναγνώριση ιδιοκτησιών σε έκταση 108 στρεμμάτων, ακυρώνοντας την πρωτόδικη απόφαση.

Με την συγκεκριμένη απόφαση ζημιώνεται το Ελληνικό δημόσιο, οι Δήμοι, οι πολίτες και οι χρήστες των χώρων, μετά από δεκαετίες λειτουργίας σε όφελος όλων. Ένας χώρος με δύο υπέροχα θέατρα το «Μελίνα Μερκούρη» και το «Άννα Συνοδινού», με ένα από τα σημαντικότερα Φεστιβάλ, ένας χώρος που διεκδικήθηκε μαχητικά από τον λαό των Δήμων την δεκαετία του ’80 για να γίνουν γήπεδα. Αυτά έως σήμερα φιλοξενούν ομάδες παιδιών, εφήβων, ερασιτεχνικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, προπονήσεις της Γυμναστικής Ακαδημίας, τα Παμβυρώνεια, αγώνες όλων των σχολείων, θεσμούς δεκαετιών.

Οι Δήμοι Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού μαζί με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, καταθέτουν αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου στον Άρειο Πάγο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καισαριανής εκφράζει την έντονη ανησυχία του για αυτή την εξέλιξη. Ζητάει από την Κυβέρνηση να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να κατοχυρωθεί ο δημόσιος, κοινωφελής και δασικός χαρακτήρας της περιοχής αυτής και να αποδοθεί το σύνολο της έκτασης που περιγράφεται στην απόφαση του Εφετείου στους δήμους Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού. Τίθεται στο πλευρό των Δήμων, των πολιτών των περιοχών και του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου ο χώρος να συνεχίσει να είναι ένας υπερτοπικός πνεύμονας πρασίνου, αθλητικό και πολιτιστικό πάρκο, υπόδειγμα ελεύθερου χώρου αναγκαίου για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Επιστολή των δημοτικών συμβούλων της παράταξής μας προς τον Πρόεδρο του ΔΣ για την συμβολική τους αποχή από την συνεδρίαση του ΔΣ στις 17/6/2021

Επιστολή των δημοτικών συμβούλων της παράταξής μας προς τον Πρόεδρο του ΔΣ για την συμβολική τους αποχή από την συνεδρίαση του ΔΣ στις 17/6/2021

Προς:
τον Πρόεδρο του Δημοτικού
Συμβουλίου του Δήμου Καισαριανής

Η Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής ήταν η μοναδική παράταξη που στις 30/5/2021 τοποθετήθηκε δημόσια για όσα διαδραματίστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26ης Μαΐου. Στη διάρκειά του οποίου γίναμε μάρτυρες της κορύφωσης της τακτικής του Δημάρχου ως προς την αντιμετώπιση των παρατάξεων, των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης αλλά και εκπροσώπων φορέων. Ευθείες επιθέσεις, ύβρεις και μειωτικοί χαρακτηρισμοί προς τους/τις δημοτικούς συμβούλους, αλλά και ειρωνική διάθεση προς όποιον/α διαφωνεί με τον «χρηστό» τρόπο διοίκησης του Δήμου, αδιαφορώντας για τον θεσμικό ρόλο που μπορεί να κατέχει.

Η Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής εξέφρασε άμεσα τον προβληματισμό και τη διαφωνία της για την συνεχιζόμενη απαξίωση και περιθωριοποίηση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης αλλά και την έλλειψη δημοκρατικού διαλόγου λόγω των τηλεδιασκέψεων. Δηλώσαμε, δε, πως δεν θα ανεχτούμε  πλέον τέτοιες συμπεριφορές. Δεν ανεχόμαστε πατερναλιστικές, σεξιστικές και «βαριάς αντρίλας» συμπεριφορές από τον κ. Βοσκόπουλο. Δεν ανεχόμαστε να μην συζητάει το Δημοτικό Συμβούλιο δημοκρατικά, γιατί ο κ. Βοσκόπουλος, βολεύεται με τις τηλεδιασκέψεις και τις κάμερες. Η επίκληση της εγκυκλίου για τις μη δια ζώσης συνεδριάσεις, από τη διοίκηση και από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι ξεκάθαρα προσχηματική.

Στην περίπτωση που η δημοτική αρχή επιθυμεί να δείξει τον απαιτούμενο σεβασμό, πλέον, στο ανώτερο όργανο της πόλης, στο Δημοτικό Συμβούλιο, μπορεί να αναβάλει το προγραμματισμένο για σήμερα ΔΣ για τις 22/6, ημέρα που με βάση την επικαλούμενη εγκύκλιο, παύουν οι αναφερόμενες απαγορεύσεις. Να συνεδριάσουμε δια ζώσης, με όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα προφανώς για την ασφάλεια όλων μας. Η λύση υπάρχει και η επιλογή της Δημοτικής αρχής είναι να μην την εφαρμόζει.

Γι’ αυτό με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στους δημότες που μας εξέλεξαν αποφασίζουμε πως αν το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο δεν αναβληθεί, να απέχουμε συμβολικά από την σημερινή του συνεδρίαση, όπως θα πράξουν και άλλες δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης θέτοντας το δικό τους σκεπτικό.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Συνεργασίας Πολιτών Καισαριανής

Άννα Παραγυιού

Σταυρούλα Κουφού

Σπύρος Αλεξόπουλος

Απερίφραστη καταδίκη από τη Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής της συμπεριφοράς του Δημάρχου και των εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής

Απερίφραστη καταδίκη από τη Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής της συμπεριφοράς του Δημάρχου και των εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26ης Μαΐου γίναμε μάρτυρες της κορύφωσης της τακτικής του Δημάρχου ως προς την αντιμετώπιση των παρατάξεων, αλλά και των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης. Ευθεία επίθεση, ύβρεις και μειωτικοί χαρακτηρισμοί προς στους/ τις δημοτικούς συμβούλους, αλλά και ειρωνική διάθεση προς όποιον/α διαφωνεί με τον «χρηστό» τρόπο διοίκησης του Δήμου, αδιαφορώντας για τον θεσμικό ρόλο που μπορεί να κατέχει.

Πέσαμε από τα σύννεφα; Σίγουρα όχι, όπως και κανένα μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου ή δημότης της Καισαριανής που παρακολουθεί τακτικά τα ΔΣ. Αυτή είναι μια τακτική που σιγά σιγά και μεθοδικά ο κ. Βοσκόπουλος έχει ξεκινήσει από την αρχή της θητείας του και την οποία το τελευταίο διάστημα έχει κορυφώσει και ανάγει σε αυτοσκοπό, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι οι συνεδριάσεις δεν γίνονται δια ζώσης.

Μια παρελκυστική τακτική που σκοπό έχει να στρέψει την προσοχή μακριά από τα πραγματικά προβλήματα της πόλης και εκείνες τις μικρές αλλά τόσο σημαντικές και αναγκαίες αποφάσεις και παρεμβάσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητά μας. Η πόλη έχει πρόβλημα με τον σχεδιασμό της καθαριότητάς της. Τα κλαδιά δέντρων που έπεσαν από τη «Μήδεια» (!!!) παραμένουν αμάζευτα με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να γίνουν σημεία έναρξης πυρκαγιάς. Έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος και ακόμα δεν έχουν καθαριστεί τα ξερά χόρτα από τον χώρο του Σκοπευτηρίου. Τα σχολεία έχουν επείγουσες και επιτακτικές ανάγκες. Οι ελεύθεροι χώροι της πόλης καταλαμβάνονται από καταστήματα χωρίς κανένα έλεγχο και σχεδιασμό εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής.  Και πολλά άλλα ζητήματα τα οποία συνεχώς αναδεικνύουμε, προσπαθώντας να στρέψουμε την προσοχή της Δημοτικής Αρχής σε αυτά.

Ο Δήμαρχος όμως, εγκλωβισμένος στην επικοινωνιακή του στρατηγική, επιλέγοντας τις αμέτρητες φωτογραφίες με υπουργούς και βουλευτές και τις συνεχείς αναφορές στα πολλά εκατομμύρια (!!) που θα φέρει στην πόλη, αγνοεί επιδεικτικά τη δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών, που εξαιτίας της πανδημίας και των συνακόλουθων σοβαρών οικονομικών, ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων έχει γίνει ακόμα χειρότερη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Η μόνη του επιλογή είναι η φραστική επίθεση σε όποιον/όποια «τολμήσει» να αναδείξει την ανεπάρκεια τους.

Στο τελευταίο λοιπόν Δημοτικό Συμβούλιο μετά από ένα ακόμα κρεσέντο λεκτικής βίας του Δημάρχου, πρώτη η επικεφαλής μας κατέδειξε και καταδίκασε για ακόμα μια φορά απερίφραστα αυτή την άθλια και αισχρή συμπεριφορά.  Η λογική της αντρίλας, της τόσης ματσίλας και της ατάκας-σήμα κατατεθέν «έτσι μιλάμε εμείς οι Καισαριανιώτες», δεν έχουν χώρο και θέση σε αυτή την πόλη. Η λογική του διαχωρισμού των πολιτών σε «γνήσιους Καισαριανιώτες» και «ξένους» δεν χωράνε στην πόλη που δημιουργήθηκε από πρόσφυγες και ανθρώπους που έχουν ζήσει τον ξεριζωμό. Η λογική του τσαμπουκά, του εκφοβισμού, των ειρωνειών και της υποτίμησης των εκλεγμένων επικεφαλής και των δημοτικών συμβούλων, αλλά και των εκπροσώπων φορέων της πόλης δεν έχουν χώρο στην Καισαριανή της αλληλεγγύης, του αλληλοσεβασμού και της συντροφικότητας. 

Αυτή θα ήταν κι η τοποθέτησή μας στην πρόταση που έθεσε η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ″Πρώτη Φορά Καισαριανή″ με στόχο το ΔΣ να καταδικάσει τις συμπεριφορές αυτές, εάν το επέτρεπε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.  Φυσικά, ο Πρόεδρος δεν αποφάσισε προτάσσοντας τον θεσμικό του ρόλο, αλλά εκβιάστηκε και απειλήθηκε ρητά από το Δήμαρχο, ότι αν κάνει αποδεκτή την πρόταση για συζήτηση και ψήφιση η Δημοτική Αρχή θα αποχωρήσει. Η άρνηση του Προέδρου να δώσει τον λόγο στην επικεφαλής, αλλά και σε δημοτική σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης επί προσωπικού, είχε ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των συμβούλων της μειοψηφίας να αποχωρήσουν.

Η παράταξή μας, μετά από έντονο προβληματισμό, επέλεξε να παραμείνει. H λογική μας να παραμείνουμε ήταν πως εμείς δεν θα γίνουμε πρωταγωνιστές στην ιστορία που ο κ. Βοσκόπουλος είχε σκηνοθετήσει, δεν θα ρίξουμε «νερό στο μύλο του». Έχουμε πλήρη διαφωνία με την συμπεριφορά του κ. Βοσκόπουλου, αλλά πρωτίστως έχουμε μεγάλο θέμα με την πολιτική του τακτική και την τοποθέτηση του σε σοβαρά και κρίσιμα ζητήματα. Για αυτό παραμείναμε, για να αντιπαρατεθούμε πολιτικά και να στηλιτεύσουμε την πολιτική του λογική στα ζητήματα που είχαμε έπειτα να συζητήσουμε στην ημερήσια διάταξη του ΔΣ. Θέματα όπως η τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος και τα μέτρα στήριξης στους πολίτες και τις επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας Covid-19, που ένα χρόνο μετά η Δημοτική Αρχή δεν έχει εφαρμόσει. Φυσικά και στην μετέπειτα συζήτηση, η Δημοτική Αρχή δεν άφηνε τη δημοτική μας ομάδα να αρθρώσει λέξη και μας επιβεβαίωσαν πως οι «βέροι Καισαριανιώτες (sic) της Δημοτικής Αρχής» δεν έχουν μάθει να συζητάνε και κυρίως να ακούνε. Η δύσκολη αυτή απόφαση εκ μέρους της Δημοτικής μας ομάδας πάρθηκε με γνώμονα τον πραγματικό σκοπό και ρόλο της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, που δεν είναι άλλος από το να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα της πόλης και των δημοτών της και όχι η μετατροπή του σε ρωμαϊκή αρένα που όποιος/α φωνάζει δυνατότερα ή βρίζει χυδαιότερα επιβάλλεται των πολιτικών του αντιπάλων.

Καταλυτικό ρόλο σε όλα αυτά έπαιξε για ακόμα μια φορά ο Πρόεδρος του ΔΣ, ο οποίος ήταν κατώτερος του ρόλου που κατέχει. Ο ρόλος του Προέδρου δεν είναι διακοσμητικός, ούτε διεκπεραιωτικός. Αποδεχόμενος τον ωμό εκβιασμό του Δημάρχου προς το ρόλο και το πρόσωπο του υποβάθμισε για ακόμα μια φορά τη δημοκρατική λειτουργία του ΔΣ. Ο Πρόεδρος θα πρέπει να είναι ο θεματοφύλακας της σωστής και δημοκρατικής λειτουργίας του ΔΣ ακόμα κι αν χρειαστεί ενίοτε να διαφωνήσει με τον Δήμαρχο ή την παράταξη από την οποία προέρχεται.

Ως Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής λοιπόν, ενημερώνουμε πως δεν θα ανεχτούμε πλέον τέτοιες συμπεριφορές. Δεν ανεχόμαστε πατερναλιστικές, σεξιστικές και «βαριάς αντρίλας» συμπεριφορές από τον κ. Βοσκόπουλο. Δεν ανεχόμαστε να μην συζητάει το Δημοτικό Συμβούλιο δημοκρατικά, γιατί ο κ. Βοσκόπουλος, βολεύεται με τις τηλεδιασκέψεις και τις κάμερες. Για αυτό το λόγο απαιτούμε πλέον τα Δημοτικά Συμβούλια να γίνονται δια ζώσης, με όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα προφανώς για την ασφάλεια όλων μας. Η λύση υπάρχει και η επιλογή της Δημοτικής αρχής είναι να μην την εφαρμόζει.

Δεν θα το ανεχτούμε άλλο. Ο στόχος της Κυβέρνησης, με το νόμο Βορίδη, είναι να ξεδοντιάσει εντελώς την δημοκρατική και αντιπροσωπευτική λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών.

Δεν θα ανεχτούμε η Διοίκηση Βοσκόπουλου να πραγματώνει την πολιτική της ΝΔ και να απογυμνώνει τον θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου.

Καμία ανοχή!

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να δείτε τις τοποθετήσεις της επικεφαλής μας Άννας Παραγυιού για το συγκεκριμένο θέμα στο ΔΣ της 26ης Μαΐου 2021.