Δημοτικές Εκλογές 2023: “ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ”

Δημοτικές Εκλογές 2023: “ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ”

«Καισαριανή Τώρα» – «Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής» – «Καισαριανή Δημιουργία»

ΤΩΡΑ είναι η ώρα της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ και της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ για την Καισαριανή!

Τρεις μεγάλες Δημοτικές παρατάξεις της Καισαριανής ενώνουν τις δυνάμεις τους για το καλύτερο παρόν και μέλλον της πόλη μας.

Η παράταξη του Δημάρχου, Χρήστου Βοσκόπουλου, «Καισαριανή Τώρα», η «Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής», με επικεφαλής την Άννα Παραγυιού και η «Καισαριανή Δημιουργία» με επικεφαλής την Σταυρούλα – Μερσίνη Καμπάκα, ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, αποφάσισαν την κοινή κάθοδο στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, διαμορφώνοντας ενιαίο ψηφοδέλτιο, με τίτλο «Ενωμένη Καισαριανή» και υποψήφιο Δήμαρχο, τον νυν Δήμαρχο Καισαριανής, Χρήστο Βοσκόπουλο.

Η ένωση αυτή προτάσσει την ανάγκη για μια πόλη σύγχρονη, ανθρώπινη, πράσινη, συμπεριληπτική και κύριος στόχος της είναι η προάσπιση του γενικού συμφέροντος της Καισαριανής και των κατοίκων της, με σεβασμό στην ιστορία και την πολιτιστική της κληρονομιά.

Βασικές αρχές αυτής της συνεργασίας είναι η δημοκρατία, η αλληλεγγύη, η ισονομία, η διαφάνεια και η λογοδοσία.

Με αφετηρία το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει η Δημοτική Αρχή του Χρήστου Βοσκόπουλου, με παρακαταθήκη την ιστορική διαδρομή και την εμπειρία της «Συνεργασίας Πολιτών Καισαριανής», καθώς και την εικοσαετή πορεία προσφοράς της «Καισαριανής Δημιουργίας» στα αυτοδιοικητικά δρώμενα της πόλης, οι τρεις παρατάξεις ενώνουν τις δυνάμεις τους για να υλοποιήσουν το όραμα της μεταμόρφωσης της Καισαριανής, στην πόλη που της αξίζει και πρέπει να είναι.

Βασικό πολιτικό διακύβευμα της παράταξης «Ενωμένη Καισαριανή» είναι η πόλη καθαυτή και οι πολίτες της.

Οι τρεις παρατάξεις διατηρούν το δικαίωμα να προσεγγίζουν το διακύβευμα με το δικό τους πολιτικό περιεχόμενο, δεσμεύονται όμως να ενεργούν πάντα με συλλογικότητα και στη βάση της υπηρέτησης των συμφερόντων της Καισαριανής.

Οι τρεις παρατάξεις είναι αυτόνομα και αναπόσπαστα μέλη της νέας παράταξης «Ενωμένη Καισαριανή».

Η Καισαριανή αλλάζει. Τώρα και για πάντα.

Ψήφισμα αναφορικά με την προωθούμενη από την κυβέρνηση, μετατροπή σε «κυβερνητικό πάρκο»του χώρου των εγκαταστάσεων της ΠΥΡΚΑΛ με την μεταφορά 9 Υπουργείων και 4 ανεξάρτητων Αρχών

Ψήφισμα αναφορικά με την προωθούμενη από την κυβέρνηση, μετατροπή σε «κυβερνητικό πάρκο»του χώρου των εγκαταστάσεων της ΠΥΡΚΑΛ με την μεταφορά 9 Υπουργείων και 4 ανεξάρτητων Αρχών

Το ψήφισμα κατατέθηκε από την παράταξή μας, συνδιαμορφώθηκε και από την Ανυπόταχτη Καισαριανή και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την 1/11/2022.

Μετά την απόφαση για δημιουργία κυβερνητικού πάρκου στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ και της δημοσιοποίησης τον περασμένο Αύγουστο από την κυβέρνηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε), το Δημοτικό Συμβούλιο Καισαριανής είναι αναγκαίο να τοποθετηθεί επί αυτού.

Η πρόταση μετεγκατάστασης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ΑΒΒΕ (πρώην ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) από τις σημερινές εγκαταστάσεις της στον Δήμο Υμηττού ανταποκρίνεται στο πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής και κατ` αρχήν κρίνεται ότι είναι θετική.

Το δίκαιο και πάγιο όμως αίτημα για ταυτόχρονη μετατροπή του συγκεκριμένου χώρου σε χώρο πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού που θα επιφέρει σαν αποτέλεσμα και την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες, με δεδομένο ότι αυτές έρχονται σε ευθεία αντίθεση με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Υμηττού, το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Υμηττού (ΦΕΚ 1061Δ/17-9-1996) και την βούληση των πολιτών του.

Μας βρίσκει κάθετα αντίθετους η ταυτόχρονη τσιμεντοποίηση περίπου 50 στρεμμάτων από τον χώρο αυτό, με την ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων που μπορεί να φτανουν έως και 28 μέτρα ύψος, για την μεταστέγαση εκεί 9 Υπουργείων και 4 Ανεξάρτητων Αρχών και εποπτευόμενων φορέων, με αλλαγή του συντελεστή δόμησης από 0,8 σε 1,8 και με περίπου 14.000 μεταφερόμενους εργαζόμενους. Κάτι τέτοιο θα αλλοιώσει πλήρως την φυσιογνωμία της περιοχής μετατρέποντας την από μία ήσυχη γειτονιά σε πολύβουο και πολυπληθές κέντρο και θα έχει δυσμενείς περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές συνέπειες τόσο για τον Δήμο Δάφνης-Υμηττού όσο και για τους όμορους σε αυτόν, Δήμους. Και όλα αυτά χωρίς να ερωτηθεί καν η τοπική κοινωνία και να ληφθεί υπόψη η βούλησή της.

Η τσιμεντοποίηση, η κυκλοφοριακή επιβάρυνση θα αλλάξουν όχι μόνο την περιοχή του δήμου Δάφνης-Υμηττού αλλά και των δήμων Καισαριανής-Βύρωνα που παρεμβάλλεται για την πρόσβαση μέσω της Περιφερειακής Υμηττού σε αυτήν. Δεδομένου ότι ο δήμος  Καισαριανής  είναι ένας από τους δήμους  που διασχίζεται από την Περιφερειακή Υμηττού, αν υλοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο θα δέχεται στους εσωτερικούς του δρόμους την κίνηση των οχημάτων που από τις βόρειες περιοχές της Αττικής κατευθύνονται προς την το χώρο των Υπουργείων, φόρτος που θα επιβαρύνει την ρύπανση του αέρα στην περιοχή, θα δημιουργήσει κυκλοφοριακά προβλήματα και θα έχει περαιτέρω επιπτώσεις στις συνθήκες ζωής με την τσιμεντοποίηση μιας μεγάλης έκτασης στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Παράλληλα, υπάρχει πλήθος ενστάσεων για τη δημιουργία κυβερνητικού πάρκου στο χώρο τη ΠΥΡΚΑΛ από επιστημονικούς φορείς, όπως ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (Σ.Ε.ΠΟ.Χ.), ο Σύλλογος Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (Σ.Ε.Μ.Π.Χ.Π.Α.), η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛ.Ε.Τ.), καθώς, επίσης,αρνητική θέση έχει εκφράσει και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών –Τμήμα Αττικής (Σ.Α.Δ.Α.Σ.).

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καισαριανής δηλώνει ξεκάθαρα την αντίθεσή του στο σχεδιασμό και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την τσιμεντοποίηση του χώρου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΠΥΡΚΑΛ), την μεταφορά σε αυτόν 9 υπουργείων, 4 ανεξάρτητων Αρχών και εποπτευόμενων φορέων και ζητά :

 • Να ματαιωθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την κατασκευή κυβερνητικού πάρκου στην ΠΥΡΚΑΛ
 • Να απορριφθεί η Σ.Μ.Π.Ε. και να ανταποκριθεί θετικά το Δημοτικό Συμβούλιο σε κάθε ενέργεια, προς αυτήν την κατεύθυνση, στο πλάι των κατοίκων του Δήμου Δάφνης-Υμηττού
 • Να μην τσιμεντοποιηθεί η έκταση των 180 στρεμμάτων και να παραχωρηθεί στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού, για να δημιουργηθεί σε αυτήν πάρκο αναψυχής για την κάλυψη των πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωνικών αναγκών των πολιτών.
 • Να μετατραπεί ο χώρος που σήμερα καταλαμβάνουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα αποκλειστικά σε πάρκο ζωής και ανάσας για ολόκληρη την περιοχή.
 • Να ληφθούν υπόψη οι απόψεις και οι ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής
 • Να προστατευθεί η ελληνική αμυντική βιομηχανία και οι εργαζόμενοι της, με συγκεκριμένο σχέδιο για την μεταφορά των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, από τον χώρο που σήμερα καταλαμβάνουν.
«Πολιτικός αμοραλισμός» ή «Αλαζονεία και έπαρση»;

«Πολιτικός αμοραλισμός» ή «Αλαζονεία και έπαρση»;

Με μεγάλη «ανυπομονησία» αναμέναμε την ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής για το Δημοτικό Συμβούλιο (ΔΣ) που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Οκτωβρίου. Την αναμέναμε όχι για να μας ενημερώσει για τα σοβαρά θέματα που προκύπτουν στην πόλη, όπως οφείλει να κάνει, αλλά γιατί ήμασταν σίγουροι και σίγουρες πως, για μια ακόμα φορά, με δημόσια ανακοίνωσή της θα καθυβρίσει και θα μιλήσει με τον πιο απαξιωτικό τρόπο για τους υπόλοιπους 17 δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή… Με αίτημα πολιτών μπήκε ως πρώτο θέμα στο ΔΣ της 18ης Οκτωβρίου, η συζήτηση για την αλλαγή χρήσης του γηπέδου στην Δερβενακίων και η παραχώρησή του. Αυτό φυσικά ήρθε να προστεθεί στο θέμα με τίτλο «Συζήτηση για το περιεχόμενο των συμβάσεων παραχώρησης των δημόσιων αθλητικών χώρων της πόλης μας σε ιδιώτες», που  ήδη είχαμε προτείνει όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης να ενταχθεί στην συνεδρίαση αυτή, λόγω της παραχώρησης του γηπέδου Μ. Κρητικόπουλος στην ΠΑΕ Κηφισία.

Φυσικά, ενώ η Δημοτική Αρχή γνώριζε τα θέματα του ΔΣ για ακόμα μια φορά δεν παρουσίασε εισηγητικά την θέση της για το πώς σχεδιάζει να επιλύσει το θέμα που είχε προκύψει. Αυτή η τακτική είναι πλέον γνώριμη. Τα τρία χρόνια που διοικούν  είναι σχολιαστές των τοποθετήσεων των επικεφαλής και των δημοτικών συμβούλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με  αποτέλεσμα την συνεχόμενη ένταση στα ΔΣ. Σας προκαλούμε να αναρωτηθείτε πώς θα αντιδρούσατε εσείς όταν θα λέγατε μια πρόταση και έπειτα ερχόταν ο Δήμαρχος ή ο κάθε Αντιδήμαρχος και σας έλεγε «Τώρα τι να πούμε για αυτό που είπατε;» και να ξαναλέει αυτό που είπατε παραφρασμένα και διαστρεβλωμένα, δεν θα αντιδρούσατε; Φυσικά! Αυτό λοιπόν γίνεται σε κάθε ΔΣ και είναι επιλογή της Δημοτικής Αρχής. Δεν έχει να προβάλει κανένα θετικό από τη διοίκησή της και έχει επιλέξει επικοινωνιακά να χαράξει την πολιτική της καθυβρίζοντας και τσουβαλιάζοντας με τον πιο αισχρό τρόπο όποιον και όποια αντιδρά και διαφωνεί με την άποψη της.  

Έτσι λοιπόν και την Τρίτη 18 Οκτωβρίου στην συνεδρίαση του ΔΣ, βρεθήκαμε στο ίδιο έργο θεατές. Γίναμε μάρτυρες μιας συντονισμένης και οργανωμένης, κατά την άποψη μας, τακτικής με σχολιασμούς και ειρωνείες του Αντιδημάρχου Αθλητισμού και έπειτα του Δημάρχου που επιδίωκαν να δημιουργήσουν μια έκρυθμη κατάσταση με τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, αλλά και με τους πολίτες. Αυτή η κατάσταση προφανώς οξύνθηκε μπροστά στην αδιέξοδη προσπάθειά τους να υποστηρίξουν και να εκθέσουν τη «θέση» τους για το ζήτημα που δημιούργησαν οι ΙΔΙΟΙ στο γηπεδάκι της Δερβενακίων. Οξύνθηκε και είχε ως αποτέλεσμα την συντονισμένη αποχώρηση του Δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής, όταν ο Δήμαρχος πλέον άρχισε να γίνεται σχολιαστής και των σχολίων που γινόντουσαν από μερίδα πολιτών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ακούσουμε εκφράσεις πρωτάκουστες στα χρονικά των συνεδριάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων της πόλης μας και φυσικά να βλέπουμε ζωντανά να συγκρατούν τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο γιατί θέλανε να πάνε να «ζητήσουν το λόγο» από τους πολίτες με άλλες πρακτικές. Ευτυχώς το ΔΣ είχαν την δυνατότητα να το παρακολουθήσουν μέσω του youtube και όσοι πολίτες είχαν το κουράγιο.

Ο σεβασμός στον θεσμό του ΔΣ λοιπόν πρέπει να αποδεικνύεται συνεχώς εμπράκτως. Ως εκλεγμένοι και εκλεγμένες από τον λαό της Καισαριανής είναι χρέος μας να υπερασπιζόμαστε το κύρος του. Να αντέχουμε στην κριτική του και να είμαστε έτοιμοι και έτοιμες να φέρουμε λύσεις, με το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα για τους πολλούς.

Αντ’ αυτού η δημοτική αρχή Βοσκόπουλου έχει ως μοναδική στρατηγική την ένταση, την αντιπαράθεση και για άλλη μία φορά έδειξε ότι δεν πιστεύει στην λογική της απλής αναλογικής. Μέχρι σήμερα δεν έχει επιδείξει καμία προσπάθεια σεβασμού στην μέγιστη αξία της δημοκρατίας και της αναλογικότητας. Φέρνει τους πολίτες απέναντι στα αθλητικά σωματεία, χωρίς να διαβουλευτεί ανοικτά με κανέναν, όπως επιπλέον με εκβιαστικό τρόπο αποζητά από τα αθλητικά σωματεία να βγάλουν ανακοινώσεις που θα «διαφωνούν» με την απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ και με τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, γιατί αυτή δεν εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα.

Αυτή είναι η λογική της διοίκησης Βοσκόπουλου.  Είναι η λογική με την οποία έχει το θράσος να βγάζει ανακοίνωση και να χαρακτηρίζει ως πραξικόπημα και εκτροπή την τήρηση της νομιμότητας από τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ. Μια δημοτική αρχή που θεωρεί ότι η «ετυμηγορία του λαού της Καισαριανής» δεν περιελάμβανε τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις. Τους διαφεύγει μάλλον ότι η σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου είναι αποτέλεσμα των εκλογικών επιλογών του λαού της πόλης μας και αυτοί επιλέχθηκαν από τους πολίτες να συμμετέχουν με οκτώ δημοτικούς συμβούλους στο ΔΣ της πόλης.

Αλλά και οι αποχωρήσεις δεν μπορεί να κρίνονται αλά καρτ και όταν αποχωρεί η αντιπολίτευση να συνεχίζονται όλα μια χαρά, χωρίς να συμβαίνουν “πραξικοπήματα”!! Πρέπει, μάλλον, να  θυμίσουμε στη δημοτική αρχή, που έχει επιλεκτική μνήμη, πως υπήρξε ξανά συνεδρίαση του ΔΣ από το οποίο είχανε αποχωρήσει όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πλην της Συνεργασίας Πολιτών Καισαριανής και τότε συνεχίστηκε κανονικά το ΔΣ. Τότε τι ήτανε λοιπόν κύριοι και κυρίες της δημοτικής αρχής; “Πολιτικό πραξικόπημα ή πολιτική εκτροπή;” Ας ελπίσουμε λοιπόν, ότι θα ανακαλέσει, η δημοτική αρχή τους απαράδεκτους αυτούς χαρακτηρισμούς και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, που επιβάλλουν τα μεγάλα και κρίσιμα θέματα της πόλης μας.

Και μέσα σ’ αυτήν την τοξικότητα, ούτε μια κουβέντα για την “ταμπακέρα”. Ποιο ήταν τέλος πάντων το θέμα για το οποίο έχουν αντιρρήσεις οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης; Το θέμα για το οποίο πολίτες της πόλης μας πραγματοποιούν συνελεύσεις, συλλέγουν υπογραφές, οργανώνουν επιτροπές και ασκούν το δημοκρατικό τους δικαίωμα να τοποθετούνται σε συνεδρίαση του ΔΣ; Ένα ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ, η αναβάθμιση του οποίου είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, και για το οποίο ξανά και ξανά η Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής έκανε παρεμβάσεις και έθετε ερωτήματα από την πρώτη στιγμή!! Γιατί από μπάσκετ η δημοτική αρχή θέλησε να το μετατρέψει σε 5Χ5; Γιατί δε μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν τη διαβεβαίωσή τους ότι θα διορθώσουν το «λάθος» όπως υποσχέθηκαν και υποστήριζαν; Γιατί η πόλη βούιζε για τις υποσχέσεις ότι θα φτιαχτεί γηπεδάκι ποδοσφαίρου που θα δοθεί σε συγκεκριμένο σύλλογο; Γιατί βρεθήκαμε όλοι και όλες προ τετελεσμένων; Γιατί ποτέ δεν ενημερώθηκαν οι κάτοικοι και δεν έγινε στοιχειώδης διαβούλευση;

Αντί απαντήσεων, και γνωρίζοντας ότι σε μια ψηφοφορία δε θα μπορούσε να περάσει τη θέλησή της η δημοτική αρχή, γιατί δεν είχε φροντίσει εκ των προτέρων να μπει σε  διαβούλευση και να συζητήσει το θέμα με όλες τις παρατάξεις αλλά και τους κατοίκους ανοικτά και δημόσια, η δημοτική αρχή προτίμησε να τινάξει στον αέρα τη διαδικασία και δημιουργώντας τεχνητή ένταση να αποχωρήσει γυρνώντας την πλάτη της στην πόλη. Δημιουργήθηκαν εντάσεις πράγματι. Εντάσεις που η Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής καταδικάζει από όπου κι αν αυτές προέρχονται, με απαίτηση από τους αιρετούς ιδίως να σέβονται τους θεσμούς και να υπηρετούν με όλες τους τις δυνάμεις, την τήρηση και την προστασία τους.

Η θέση και η πρόταση της Συνεργασίας Πολιτών Καισαριανής είναι ξεκάθαρη για τις παραχωρήσεις των δημόσιων αθλητικών χώρων της πόλης μας:

 • Ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στους αθλητικούς χώρους στα πλαίσια του μαζικού αθλητισμού
 • Συνολική συζήτηση για την παραχώρηση αθλητικών χώρων στα σωματεία της πόλης μας, με ξεκάθαρα και διαφανή κριτήρια.
  Πρέπει όλα τα σωματεία της πόλης να έχουν ώρες στους αθλητικούς χώρους για να αναπτύξουν τις ακαδημίες τους, αλλά και να στηριχθούν έμπρακτα οικονομικά από το Δήμο
 • Να σταματήσουν οι εν λευκώ και αδιαφανείς παραχωρήσεις των γηπέδων σε ιδιώτες, με πιο πρόσφατα παραδείγματα του Μ. Κρητικόπουλος και Γ. Μελισσηνός και μάλιστα με ευτελές αντίτιμο και χωρίς πραγματικό όφελος για τους πολίτες.

Θα πρέπει να γίνει σαφής ο ρόλος της ΚΕΔΗΚ στις αποφάσεις παραχώρησης των γηπέδων Μ. Κρητικόπουλος και Γ. Μελισσηνός και να δοθούν, όπως ζήτησε σύσσωμη η αντιπολίτευση, αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις για αυτές. Δια περιφοράς και χωρίς προϋπολογισμό κόστους, αοριστίες και ασάφειες δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά.

Η Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής δεν συμμετείχε και δεν θα συμμετάσχει σε τέτοιου είδους σκηνοθετημένες παραστάσεις.  Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε μέσω των θεσμικών οργάνων και μόνο, για την ορθότερη και δικαιότερη κατανομή του συνόλου των αθλητικών χώρων του Δήμου μας, έτσι ώστε στο τέλος της ημέρας να επιτευχθεί ο σκοπός της ύπαρξής τους, η όσο το δυνατόν καλύτερη άθληση των κατοίκων της πόλης.  Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συνδυασμό και ενίσχυση, τόσο του μαζικού όσο και του σωματειακού αθλητισμού.

Με αυτές τις θέσεις και αξίες οδηγό πορευτήκαμε και στο ΔΣ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022, με μόνο σκοπό την επίλυση των προβλημάτων και όχι με υπεκφυγές προεκλογικού χαρακτήρα. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε! Ο λαός της Καισαριανής είναι αυτός που θα μας κρίνει στο τέλος και εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε οτιδήποτε!

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Η Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής σάς προσκαλεί στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

“Η στάχτη που ταξίδευε…”

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου και ώρα 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής (Βρυούλων & Κλαζομενών)

Τραγούδι:

Βιβή Βουτσελά

Μουσικοί:

Γιάννης Καραμάνης – κιθάρα

Κώστας Γεωργούλης – βιολί

Στέλιος Βαρβέρης – ούτι, μπουζούκι

Νίκος Μουργελάς – κανονάκι

Ανάγνωση μαρτυριών:

Γιώργος Ζωγράφος, Μαριάννα Καμπάνταη, Σίσσυ Κολλάρου, Φανή Μητσοπούλου, Ιωάννα Μιχαλοπούλου, Άγγελος Πάνου, Αντώνης Ραζής

Ομιλητές:

Ηλίας Μολυνδρής, Μαριάννα Σταύρου

Επιλογή μαρτυριών & επιμέλεια εκδήλωσης: Βούλα Κουφού
Απάντηση-τοποθέτηση για την ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με τις παραχωρήσεις των αθλητικών χώρων της πόλης

Απάντηση-τοποθέτηση για την ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με τις παραχωρήσεις των αθλητικών χώρων της πόλης

Η δημοτική παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «ΠΑΕ vs Δικαίωμα του λαού και της νεολαίας στην άθληση … 2-0. Την …ασίστ και για το δεύτερο γκολ την πιστώνεται η δημοτική αρχή» στην οποία εκφράζει τις ανησυχίες και τις αντιρρήσεις της για την εκ νέου παραχώρηση του Δημοτικού Σταδίου της Καισαριανής στην ΠΑΕ Κηφισιά.

Ανησυχίες που και η Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής έχει και τις έχει εκφράσει επανειλημμένα στα Δημοτικά Συμβούλια από πέρσι όταν έγινε η πρώτη  παραχώρηση, αλλά και με την τοποθέτηση της στο ΔΣ της ΚΕΔΗΚ, στο οποίο ψηφίστηκε η εν λόγω παραχώρηση. Μια παραχώρηση που στο βωμό της επίτευξης κάποιων εσόδων για τα άδεια ταμεία του Δήμου, δυσχεραίνει την ελεύθερη  πρόσβαση σε δημοτικούς αθλητικούς χώρους στους δημότες και τα σωματεία της πόλης μας. Και όλα αυτά γίνονται με «όχημα» την ΚΕΔΗΚ, στην οποία η Δημοτική Αρχή έχοντας την απόλυτη πλειοψηφία, την έχει μετατρέψει στον «δούρειο ίππο» της παράκαμψης και αγνόησης του Δημοτικού Συμβουλίου και κατ’ επέκταση της βούλησης του λαού της Καισαριανής. Η Οικονομική Επιτροπή παραχωρεί όλους τους διαθέσιμους χώρους στην ΚΕΔΗΚ και η τελευταία σε κάθε ενδιαφερόμενο ιδιώτη. Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει δηλαδή. Η κοινωφελής επιχείρηση της Καισαριανής, δεν πράττει τίποτα απολύτως στην συγκεκριμένη περίπτωση για την κοινωνική ωφέλεια, αλλά γίνεται ένας αυτόκλητος διαχειριστής δημοτικής περιουσίας προς ενοικίαση.

Ανησυχίες που γίνονται εντονότερες, αν συνδυαστούν και με την ανακοίνωση για την συγχώνευση του Α. Ο. Μικρασιατικού με τον Εθνικό Αστέρα που έγινε το ίδιο χρονικό διάστημα. Μια συγχώνευση που έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά και πολλές αντιδράσεις από φορείς και φιλάθλους στην πόλη μας και έχει διαμεσολαβητή και «προξενήτρα» τη Δημοτική Αρχή και χρηματοδότη την ΠΑΕ Κηφισιά. Και βέβαια μας προκαλεί εύλογες ανησυχίες το γεγονός ότι κινείται προς την ίδια κατεύθυνση με τις παραπάνω αναφερόμενες παραχωρήσεις, δημιουργώντας ενός είδους de facto αλλά και αμφιβόλου εγκαθίδρυσης καθεστώς της εν λόγω ΠΑΕ στο χώρο του Δημοτικού σταδίου της πόλης μας, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Θα έπρεπε λοιπόν σύσσωμη και ενωμένη η αντιπολίτευση να κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία της δημοτικής περιουσίας. Για άλλη μια φορά όμως η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης εμφανίζεται κατώτερη των προσδοκιών και αντί να εστιάσει στις εύλογες αυτές ανησυχίες, αναλώθηκε στο να κάνει επίθεση στην Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής καθώς και σε μια ακόμα δημοτική παράταξη. Κατηγορώντας τη δημοτική αρχή της ΣΠΚ το 2014, που διοίκησε για μόλις τρείς μήνες και η οποία δεν πρόλαβε επί της ουσίας πραγματικά να κάνει κάτι.  Αποσιωπώντας βεβαίως το γεγονός, ότι ανέλαβε αμέσως μετά τη διοίκηση του Δήμου η ίδια η Λαϊκή Συσπείρωση και το ότι στην τετραετία που διοίκησε διαχειρίστηκε τους δημοτικούς αθλητικούς χώρους ακολουθώντας πλήρως το υπάρχον status quo, παρόλο που προεκλογικά «δεσμευόταν» ότι οι αθλητικοί χώροι θα επιστρέψουν στο λαό της Καισαριανής. Επί δημαρχίας της Λαϊκής Συσπείρωσης, άλλωστε ξεκίνησε η ενοικίαση/παραχώρηση σε ιδιώτη του κλειστού γηπέδου των δημοτικών εγκαταστάσεων έναντι τιμήματος. Μια παραχώρηση την οποία συνεχίζει να την υπερψηφίζει ακόμα και σήμερα.

Μήπως εν τέλει, κάποιοι κρύβονται πίσω από το δάκτυλο τους; Εκτός αν θέλουν να δεχτούμε ότι εμπορευματοποίηση συνιστά κάθε παραχώρηση εκτός από εκείνες που κάνει και προωθεί η Λαϊκή Συσπείρωση. Αυτές αλήθεια, πως λέγονται;

Μάλλον διακατέχονται από μια ευαισθησία a la carte. Ή ίσως να βρίσκουν χρησιμότερο για την πόλη να κάνουν αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση παρά στη Δημοτική Αρχή.

Τελικά μήπως έπρεπε να τιτλοφορήσετε την ανακοίνωσή σας: assist η προηγούμενη Διοίκηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, buzzer beater τρίποντο η Δημοτική Αρχή Βοσκόπουλου;

Δελτίο Τύπου για την ετήσια συνέλευση της παράταξης που πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουλίου 2022

Δελτίο Τύπου για την ετήσια συνέλευση της παράταξης που πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουλίου 2022

Την Πέμπτη 14 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η ετήσια συνέλευση της παράταξής μας. Η επικεφαλής, Άννα Παραγυιού, με την εισήγησή της έκανε έναν απολογισμό της τριετούς δράσης της Δημοτικής μας Ομάδας ενημερώνοντας το Σώμα για τον ενεργό ρόλο της και τις παρεμβάσεις της τελευταίας εντός κι εκτός των δημοτικών συμβουλίων.

Συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών, δίνοντας την ευκαιρία να γίνει μια γόνιμη κι επί της ουσίας συζήτηση, από την οποία βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς η Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής οραματίζεται το αύριο που θα φέρει την πολιτική αλλαγή που χρειάζεται η πόλη μας.

Με παρακαταθήκη την ιστορία και το έργο της, τα χρόνια που ήταν Δημοτική Αρχή στην πόλη μας, η Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής λίγο περισσότερο απο δώδεκα μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, Οργανώνεται, Συσπειρώνεται και Σχεδιάζει τις πρωτοβουλίες που θα πάρει, ώστε να ξαναφέρει την Αυτοδιοίκηση στο προσκήνιο, να επαναφέρει την διεκδίκηση ως ζητούμενο και να ξαναφέρει το χαμογελο στα πρόσωπα των κατοίκων της πόλης μας.

Από το φθινόπωρο, η παράταξή μας θα εντατικοποιήσει την προετοιμασία της για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Όλοι και όλες μαζί ενωμένοι/ες, μια ομάδα δυνατή, σαν γροθιά που θα επιχειρήσει και θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της αυτοδιοίκησης στην Καισαριανή. Μαζί με τους συμπολίτες μας να κάνουμε την Καισαριανή φιλική στους κατοίκους και τους επισκέπτες της, επίκεντρο πολιτισμού με διαρκή ανάδειξη της Μικρασιατικής και Αντιστασιακής κληρονομιάς της.

Ο στόχος είναι ένας και μοναδικός: Η Νίκη στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές. Η Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής να ξαναγίνει η Ηγετική και η Ηγεμονική δύναμη στον αυτοδιοικητικό χάρτη της πόλης μας.

Όλοι μαζί συμμέτοχοι σ’ αυτή τη μεγάλη πολιτική αλλαγή για τον τόπο που ζούμε, για τον τόπο που αγαπάμε, για τον τόπο που θέλουμε και ΘΑ κάνουμε καλύτερο.

Ενωτικά! Συλλογικά! Συνεργατικά! Δυνατά!!

Σχόλιο της Συνεργασίας Πολιτών Καισαριανής για την παραχώρηση των δύο παιδικών χαρών στον ΣΠΑΥ

Σχόλιο της Συνεργασίας Πολιτών Καισαριανής για την παραχώρηση των δύο παιδικών χαρών στον ΣΠΑΥ

Για να μην παρεξηγούμαστε!

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 22/2/2022 πρώτο θέμα ήταν η παραχώρηση των δύο παιδικών χαρών που βρίσκονται στον χώρο του Σκοπευτηρίου στον ΣΠΑΥ για μια πενταετία, όπως είναι προαπαιτούμενο γα να χρηματοδοτηθεί η ανακατασκευή τους από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ως Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής και με ένα συνολικό σκεπτικό το οποίο εκθέσαμε στο ΔΣ υπερψηφίσαμε το θέμα αυτό.

Την επομένη μέρα, Τετάρτη 23/2/2022 ο Δήμαρχος Καισαριανής έβγαλε ανακοίνωση επί του θέματος, την οποία αφού διαβάσαμε θα θέλαμε να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους:

 1. Για μια ακόμα φορά ο κ. Βοσκόπουλος χρησιμοποίησε τη σελίδα του Δήμου ως «όχημα» έκφρασης προσωπικών θέσεων και απόψεων. Ο Δήμος Καισαριανής δε μπορεί να βγάζει ανακοινώσεις και ως θεσμός να καταφέρεται εναντίον δημοτικών παρατάξεων και εκπροσώπων τους. Αυτό μπορεί να το κάνει ο κ. Βοσκόπουλος από τον προσωπικό του λογαριασμό ή η παράταξή του από τη σελίδα της στα social media. Με αυτή την τακτική ο Δήμαρχος δείχνει ότι θεωρεί ότι έχει κάποιου τύπου ιδιοκτησιακό καθεστώς με το Δήμο. Να του υπενθυμίσουμε ότι στον πρώτο γύρο των εκλογών του 2019 τον επέλεξε περίπου το 29% των πολιτών και τον κατέταξε στη 2η θέση. Το υπόλοιπο 71%, που εκπροσωπείται από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, δεν είμαστε σίγουροι/ες πόσο χαρούμενο είναι με το να βλέπει τη σελίδα του Δήμου του να κάνει αναρτήσεις που μόνο στόχο έχουν να διχάσουν και να δημιουργήσουν πόλωση στην πόλη μας. Αρκεί μια ματιά σε όσα έχουν γραφεί κάτω από τη συγκεκριμένη ανάρτηση για να καταλάβει κανείς τις αντιδράσεις που προκάλεσε. Μας θλίβει αυτή η τακτική που έρχεται από πολύ παλιά και φαίνεται ότι είναι δύσκολο για κάποιους να την εγκαταλείψουν. Θα συστήναμε λοιπόν στον κ. Βοσκόπουλο να μην μπερδεύει τον θεσμικό με τον παραταξιακό του ρόλο.
 2. Στη εν λόγω συνεδρίαση του ΔΣ για μια ακόμα φορά το δημοτικό συμβούλιο βρέθηκε αντιμέτωπο με τη στάση απαξίωσης που μας έχει συνηθίσει ο κ. Βοσκόπουλος. Κι ας εφευρίσκει εκ των υστέρων επιχειρήματα. Τα γεγονότα τον διαψεύδουν. Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι/ες: Η απόφαση για την υποβολή πρότασης από τον ΣΠΑΥ στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης πάρθηκε πολλούς μήνες πριν. Παρότι προέβλεπε τη συμμετοχή της Καισαριανής, το Δημοτικό Συμβούλιο ή η Οικονομική Επιτροπή ποτέ δεν ενημερώθηκαν. Ούτε καν τον Οκτώβριο του 2021 (!!) που εκδόθηκε και η απόφαση ένταξης του έργου. Πότε ενημερώθηκε το ανώτατο όργανο της πόλης; Μόλις στην προηγούμενη συνεδρίαση στις 10/2/2022. Και έγινε σοφότερο; Όχι βέβαια. Ούτε ένα σχέδιο παραχωρητηρίου, ούτε μια αναφορά στον προϋπολογισμό, ούτε καν μια εξήγηση για το τι σημαίνει η παραχώρηση στον ΣΠΑΥ σε σχέση με την ανεμπόδιστη χρήση των παιδικών χαρών από τους πολίτες ή αν ο ΣΠΑΥ θα τις χρησιμοποιεί και για δικές του εκπαιδευτικές ή άλλες ανάγκες. Ερωτήματα τα οποία έθεσε η Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής αλλά και οι άλλες παρατάξεις. Και αντί απαντήσεων, ανακρίβειες. Ότι δήθεν συμμετέχουν και οι 11 δήμοι, ενώ σε αυτό το έργο συμμετέχουν οι 9. Ότι το ποσό που προβλέπεται για την Καισαριανή είναι 300.000… «στο περίπου». Ότι μπορούμε να ανακαλέσουμε την παραχώρηση ανά πάσα στιγμή κι ας προβλέπει διαφορετικά η απόφαση ένταξης. Και όλα αυτά με αοριστολογίες, σα να μην  υπάρχουν τεχνικά δελτία, σα να μην υπάρχουν εγκεκριμένοι προϋπολογισμοί. Αλλά προφανώς το Δημοτικό Συμβούλιο είναι για τον κ. Βοσκόπουλο ένα όργανο που απλά πρέπει να προσυπογράφει τις δικές του αποφάσεις χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζει τι υπογράφει.
 3. Ως Παράταξη έχουμε αποφασίσει να στηρίζουμε δράσεις που βελτιώνουν τις υποδομές της πόλης μας. Όσο και αν διαφωνούμε με την τακτική, όσο και αν μας ανησυχεί η κρυψίνοια του κ. Βοσκόπουλου και της υπόλοιπης δημοτικής αρχής. Όπου διακρίνουμε πραγματικούς κινδύνους για την πόλη δε φοβόμαστε να ψηφίσουμε αρνητικά. Όπου έχουμε αμφιβολίες τοποθετούμαστε κριτικά και αποφασίζουμε στα όργανά μας για το αν θα δώσουμε θετική ή αρνητική ψήφο. Κι εκεί είναι η μεγάλη μας διαφορά με τον κ. Βοσκόπουλο. Δεν παλεύουμε για την προσωπική μας ανάδειξη. Δεν υπολογίζουμε ψήφους και συμμαχίες. Με αγωνία, με γνώση, με συνέπεια προσπαθούμε να λειτουργούμε προς όφελος της πόλης μας. Είτε είμαστε «βέροι καισαριανιώτες» είτε «ξένοι» – όπως πολλές φορές η δημοτική αρχή διαχωρίζει τους πολίτες- μας ενώνει η αγάπη για αυτόν τον τόπο που επιλέξαμε να ζούμε. Αυτός είναι και ο λόγος που αν κάποιος/α ανατρέξει στις ανακοινώσεις που έχουμε βγάλει στα δυόμιση χρόνια της θητείας του παρόντος Δημοτικού Συμβουλίου, θα προσέξει ότι η πλειοψηφία τους είναι μετά από αποφάσεις που έχουμε στηρίξει. Γιατί ΠΑΝΤΑ θα ψηφίζουμε για το καλό της πόλης, και ΠΑΝΤΑ θα στηλιτεύουμε τα κακώς κείμενα στον τρόπο διαχείρισης, ακόμα και επί του ιδίου θέματος.
Ελπίδα ή απελπισία;

Ελπίδα ή απελπισία;

Την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου οι συνδημότες και οι συνδημότισσές μας, ξύπνησαν με την ελπίδα ότι ο κρατικός μηχανισμός, αλλά και ο μηχανισμός του δήμου μας θα ήταν έτοιμοι και προετοιμασμένοι για τη χειρότερη ίσως κακοκαιρία που έχουμε αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια. Μας είχαν άλλωστε προειδοποιήσει για τη σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων πολύ νωρίτερα οι μετεωρολόγοι από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φυσικά, και η κυβέρνηση της ΝΔ με το επιτελικό της κράτος, ο περιφερειάρχης, αλλά και ο δήμος, μας διαβεβαίωναν από την προηγούμενη εβδομάδα της κακοκαιρίας ότι είναι πανέτοιμοι.

Μερικές ώρες μετά από την πρώτη νιφάδα χιονιού που έπεσε, όλα αυτά φάνταζαν ένα κακόγουστο αστείο. Ένα κακόγουστο αστείο, όπως κακόγουστο αστείο ακουγόταν και το όνομα της κακοκαιρίας, όπως κακόγουστο αστείο ήταν η περίφημη ετοιμότητά του δήμου μας, όπως κακόγουστο αστείο ξέρουμε πια ότι είναι το επιτελικό κράτος και η κυβέρνηση των αρίστων.

Ένα αστείο όμως με το οποίο κανένας και καμία δε γελάει πια. Πώς να γελάσεις όταν εν έτη 2022 βρίσκεσαι αποκλεισμένος/η στο σπίτι σου στο κέντρο της πρωτεύουσας, μέσα στον αστικό ιστό; Πώς να γελάσεις χωρίς ρεύμα; Πώς να γελάσεις εγκλωβισμένος/η στον καλύτερο δρόμο που διαθέτουμε και τον οποίο χρυσοπληρώνουμε 20 χρόνια τώρα; Πώς να γελάσεις όταν ήδη από τη Δευτέρα το μεσημέρι υπήρχαν παρατημένα αυτοκίνητα σε πολλά στενά της Καισαριανής και ειδικά στην Άνω Καισαριανή ήταν αδύνατη οποιαδήποτε πρόσβαση ακόμα και με τα πόδια;

Οι πολίτες έζησαν με δυο λόγια την κατάρρευση του επιτελικού κράτους και της επιτελικής αυτοδιοίκησης έναντι ενός σοβαρού, πλην προαναγγελθέντος φαινομένου. Ας επικεντρωθούμε όμως στα του δήμου μας γιατί για το «επιτελικό μπάχαλο» έχουν ειπωθεί ήδη πολλά.

Λειτούργησε η διοίκηση ως όφειλε, για να εξασφαλίσει την μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία των δημοτών της, λαμβάνοντας υπόψιν τις προτροπές των επιστημόνων για να προετοιμαστούν κατάλληλα; Από ότι δείχνει το αποτέλεσμα, προφανώς όχι.

Τι όφειλε ένας συντεταγμένος δήμος να κάνει;

 • Δεν έπρεπε να προμηθευτεί έγκαιρα με ικανή ποσότητα αντιπαγετικού αλατιού;
 • Δεν έπρεπε να εξασφαλίσει μηχανήματα για εκχιονισμό; Να προμηθευτεί με φτυάρια και εξοπλισμό για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι/ες να κάνουν όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά τους;
 • Δεν έπρεπε να ενημερώσει τους πολίτες του ότι είναι υπεύθυνοι για τον καθαρισμό του πεζοδρομίου τους, ώστε κι αυτοί να εξοπλιστούν με τα κατάλληλα εργαλεία;
 • Δεν έπρεπε να ζητηθεί βοήθεια από τις δημοτικές παρατάξεις και από  εθελοντές για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων;

Πριν 11 μόλις μήνες, τον Φεβρουάριο του 2021 είχαμε πληγεί από την κακοκαιρία «Μήδεια». Η μνήμη είναι νωπή. Οι δεσμεύσεις ότι την επόμενη φορά θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι επίσης. Τελικά όμως η εμπειρία αυτή δε βοήθησε στο ελάχιστο τη δημοτική αρχή.

Η δημοτική αρχή και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας  ακολούθησε όμοια τακτική με αυτήν της περιφέρειας Αττικής και της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν είχανε προνοήσει και δεν υπήρχε σχεδιασμός, δεν μισθώσανε έγκαιρα μηχανήματα για να υπάρχουν στη διάθεση του δήμου και φυσικά η επάρκεια της ποσότητας του αλατιού που διαθέταμε ήταν μηδαμινή. Δυστυχώς τα πολυδιαφημιζόμενα και πολυσέλιδα σχέδια Πολιτικής Προστασίας έμειναν στο ράφι λόγω αδυναμίας εφαρμογής. Το αλάτι μάλλον ήταν κάπου αλλού και όχι στην πόλη μας. Και δυο JCB με ένα bobcart προσπαθούσαν να καθαρίσουν το οδικό δίκτυο, αντί του περίφημου «εκχιονιστικού στόλου» που θα μας διέθετε η Περιφέρεια

Οι προσπάθειες των εργαζομένων ήταν υπεράνθρωπες, αλλά για μια ακόμα φορά η υποστελέχωση αλλά και η έλλειψη τεχνικών μέσων έγινε φανερή. Ως Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους, που σε πρωτόγνωρες και αντίξοες συνθήκες πανδημίας, υπερβαίνουν εαυτούς, έχοντας, δυστυχώς, απέναντί τους και όχι, όπως θα έπρεπε, στο πλευρό τους, τη Διοίκηση.

Σε έκτακτες ανάγκες η διοίκηση του δήμου, από τη στιγμή που δεν διαθέτει ούτε επαρκές προσωπικό αλλά ούτε και τον ειδικό εξοπλισμό μηχανημάτων, έχει την πολιτική υποχρέωση να ενημερώσει το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων και από κοινού να σχεδιάσουν τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων. Παρ’ όλα αυτά και χωρίς να μας προκαλεί εντύπωση, η δημοτική αρχή επέλεξε να μην καλέσει τους επικεφαλής των παρατάξεων για ενημέρωση και από κοινού αντιμετώπιση. Η πόλη παρέμεινε σε πολλά σημεία της χωρίς πρόσβαση και γειτονιές ήταν για αρκετές μέρες αποκλεισμένες, χωρίς να γνωρίζουν πότε θα περάσει μηχάνημα για να ανοίξει υποτυπωδώς τους δρόμους. Δεν συζητάμε καν πως  όταν το χιόνι μετατράπηκε σε πάγο υπήρχαν πολυσύχναστα μέρη της πόλης μας, τα οποία ήταν πολύ επικίνδυνα και στα οποία δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ατυχήματα (πχ πλατεία).

Τα προβλήματα παραμένουν πολλά μέχρι και σήμερα. Δεν έχουν αποκοπεί και απομακρυνθεί σπασμένα δέντρα που καθιστούν την πρόσβαση, ακόμη και σε σχολικές μονάδες, δύσκολη και επικίνδυνη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα πολλά σημεία του Σκοπευτηρίου, παιδικές χαρές, αλλά και τα πεζοδρόμια πέριξ του 2ου Δημοτικού σχολείου που μέχρι την περασμένη Κυριακή ήταν γεμάτα με σπασμένα και κομμένα κλαδιά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν τα παιδιά να περπατήσουν και να αναγκάζονται να βγαίνουν στο δρόμο. Έπρεπε να καλέσει ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου τις δημοτικές παρατάξεις να δούνε επί τόπου την κατάσταση, για να μεριμνήσει η δημοτική αρχή να τα μαζέψει.

Τέλος, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική αρχή την Τρίτη 25 Ιανουαρίου επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην κυβέρνηση και την περιφέρεια για την υποχρηματοδότηση των δήμων, την έλλειψη προσωπικού και κατάλληλου εξοπλισμού, χωρίς όμως να μας αναφέρει τι τελικά είχε προνοήσει και σχεδιάσει η ίδια, για να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες της.

Η κακοκαιρία αυτή, που οξύμωρα ονομάστηκε «Ελπίδα», οδήγησε σε απελπισία τους πολίτες και ανέδειξε για ακόμα μια φορά την εσκεμμένη απουσία του κράτους και την έλλειψη ευαισθησίας από πλευράς κυβερνώντων. Η αυτοδιοίκηση και οι δήμοι συνολικά, καλέστηκαν πάλι να αναλάβουν ευθύνες και αρμοδιότητες χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία, εξοπλισμό και υποδομή και με σοβαρή υποστελέχωση τομέων και υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι η αποκομιδή των κλαδιών και των κορμών ξεκίνησε μια εβδομάδα μετά την κακοκαιρία και κατόπιν αιτήματος του Δήμου και αντίστοιχης χρηματοδότησης από την ΠΕΔΑ. Αν η απάντηση ήταν αρνητική, η αποκομιδή δεν θα είχε γίνει ακόμα. Δήμοι λοιπόν, έρμαιοι και αιχμάλωτοι στις διαθέσεις της κυβέρνησης και της περιφέρειας, χωρίς οικονομική αυτοτέλεια.

΄Ήμασταν πεπεισμένοι/ες ότι θα ακολουθήσουν από τη διοίκηση του δήμου μας μακροσκελή και καλοδιατυπωμένα κείμενα, που θα αποτιμούν «ψύχραιμα» την κατάσταση, θα απολογούνται επιρρίπτοντας τις ευθύνες αλλού και πιθανόν να δεσμεύονται ότι την επόμενη φορά θα είναι καλύτερα προετοιμασμένοι. Η πραγματικότητα όμως δεν αλλάζει. Τα γεγονότα έχουν καταγραφεί.

Για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών στην καθημερινότητα τους, αλλά και στις έκτακτες και δύσκολες ανάγκες, ο δήμος οφείλει να διεκδικεί συνεχώς και με όλους τους τρόπους αύξηση χρηματοδότησης από το κράτος, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κατάλληλο εξοπλισμό. Μόνο έτσι θα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι στην υπηρεσία του πολίτη. Οι επικοινωνιακές συναντήσεις με τους «άριστους» Υπουργούς και τα μεγάλα λόγια της δημοτικής αρχής δεν πείθουν πια τους πολίτες. Οι πολίτες θέλουν να δουν πράξεις και μέχρι τώρα αυτές δεν τις βλέπουν από τη διοίκηση Βοσκόπουλου.

Σχόλιο για την εισαγγελική έρευνα για την πτώση σοβάδων στο 7ο δημοτικό σχολείο της πόλης μας

Σχόλιο για την εισαγγελική έρευνα για την πτώση σοβάδων στο 7ο δημοτικό σχολείο της πόλης μας

 Οι εικόνες από την πτώση των σοβάδων σε σχολείο της πόλης μας, έβαλαν το δήμο μας στο κέντρο της επικαιρότητας, δυστυχώς για τους λάθους λόγους και η έκταση που δόθηκε προκάλεσε την παρέμβαση εισαγγελέα. Όλοι και όλες θλιβόμαστε από το γεγονός αυτό. Και θα μπορούσαμε να δεχτούμε την αιτιολογία που έδωσε ο Δήμαρχος ότι η ζημιά δεν ήταν τόσο εκτεταμένη, καθώς οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν ενώ η τεχνική υπηρεσία εκτελούσε εργασίες. Αλλά δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως πρόκειται για «τυχαίο γεγονός». Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν σοβαρά κτιριακά ζητήματα, αλλά και θέματα ασφάλειας για τα παιδιά σε αρκετά σχολεία της πόλης μας. 2ο δημοτικό, 8ο νηπιαγωγείο, 4ος παιδικός είναι μερικά από αυτά. Επομένως, η περίπτωση του «τυχαίου γεγονότος» για το 7ο δημοτικό δεν μπορεί να πείσει ούτε τον πιο καλοπροαίρετο.

Τα χρήματα από την κρατική χρηματοδότηση που προορίζονται για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων είναι μηδαμινά και η έλλειψη προσωπικού στην τεχνική υπηρεσία του δήμου δυσκολεύει τους υπάρχοντες εργαζόμενους και εργαζόμενες να ανταπεξέρθουν άμεσα και αποτελεσματικά στις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν. Επιπλέον, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί με κάθε τρόπο να απομειώσει την δημόσια εκπαίδευση. Αφενός δεν προχωράει σε καμία πρόσληψη εκπαιδευτικών, αφετέρου ενισχύει την οικονομική ένδεια των Δήμων, αδιαφορώντας για την επαρκή συντήρηση και αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων. Αυτά όμως δεν δικαιολογούν τη δημοτική αρχή και τον ελλιπή σχεδιασμό που έχει για τις σχολικές μονάδες της πόλης μας. Τα χρήματα για την συντήρηση των σχολικών μονάδων από το δημόσιο πρόγραμμα έχουν αποδοθεί στο δήμο και η δημοτική αρχή ακόμα δεν έχει ξεκινήσει την υλοποίηση του.

Η δημοτική αρχή έχει χάσει την ψυχραιμία της. Για αυτό προσπαθεί να συγκριθεί με την προηγούμενη δημοτική αρχή και να δημιουργήσει ψεύτικα δίπολα στο δημόσιο διάλογο. Προφανώς και δεν ήταν όλα ιδανικά με την προηγούμενη δημοτική αρχή και για αυτό ασκούσαμε έντονη κριτική και τότε. Αλλά δυστυχώς η δημοτική αρχή Βοσκόπουλου ξεχνά πως δυόμιση χρόνια τώρα διοικεί αυτή. Και ειδικά τα θέματα της σχολικής κοινότητας δεν τα τοποθετεί ψηλά στην ατζέντα της. Αυτό φάνηκε και το προηγούμενο διάστημα και φαίνεται και τώρα.

Ως Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής ζητάμε -όπως και οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις- την άμεση σύγκληση μονοθεματικού δημοτικού συμβουλίου για την παιδεία με την παρουσία φορέων της σχολικής κοινότητας, για να συζητήσουμε με ειλικρίνεια τα θέματα που έχουν προκύψει και πρέπει ως Δήμος να δώσουμε λύση. Να συζητήσουμε επί της ουσίας για το καλό των παιδιών μας και να σταματήσουμε να ψάχνουμε τους φανταστικούς εχθρούς που καταδιώκουν συνεχώς τη δημοτική αρχή. Αυτό το αφήγημα για εχθρούς και παρατάξεις που θέλουν να πλήξουν το κύρος της δημοτικής αρχής μετά από δυόμιση χρόνια διοίκησης Βοσκόπουλου, έχει κουράσει και δεν γίνεται πια πιστευτό.

Ας ξεκινήσουμε να συζητάμε επιτέλους για την καθημερινότητα και για το τώρα της πόλης, των δημοτών  και κυρίως των παιδιών μας.

Ψήφισμα για την απαράδεκτη απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αυγενάκη για την κατάργηση των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους στους Δήμους

Ψήφισμα για την απαράδεκτη απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αυγενάκη για την κατάργηση των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους στους Δήμους

Το ψήφισμα κατατέθηκε από την παράταξή μας και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 21/09/2021.

Στις 13/08/2021 με επιστολή του ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λ. Αυγενάκης γνωστοποίησε  σε όλους του δήμους ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) δεν θα συμμετάσχει οικονομικά την περίοδο 2021-22 στα Προγράμματα Άθλησης για Όλους (Π.Α.γ.Ο.) που χρόνια τώρα αποτελούν βασικό πυλώνα μαζικού αθλητισμού στη χώρα μας.

Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η διακοπή της χρηματοδότησης των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους δεν αφορά «τον ανασχεδιασμό και την αναδιαμόρφωσή τους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή, αλλά την κατάργηση τους για την περίοδο που έχει ξεκινήσει. Πρακτικά, λοιπόν η απόφαση αυτή σημαίνει, ότι:

 • Οι πολίτες (όλων των ηλικιών) δεν θα μπορούν να συμμετέχουν σε δημοτικά προγράμματα άθλησης, αφού οι δήμοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσλάβουν γυμναστές από ίδιους πόρους, επομένως οι ενδιαφερόμενοι θα στραφούν αναγκαστικά σε ιδιωτικά γυμναστήρια. 
 • Θα μείνουν άνεργοι 1.100 και πλέον Πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής που απασχολούνταν στα προγράμματα αυτά των δήμων και μάλιστα ενημερώνονται για την απόφαση αυτή της ΓΓΑ μόλις ένα μήνα πριν την έναρξη της περιόδου 2021-2022.

Η διακοπή των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους έρχεται σε μια περίοδο όπου αντί για ενίσχυση των δήμων από την κεντρική διοίκηση, αποφασίζεται η κατάργηση των προγραμμάτων που έδιναν τη δυνατότητα σε πολύ κόσμο να αθληθεί. Η απόφαση αυτή λήφθηκε αιφνιδιαστικά και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας που η μαζική άθληση των πολιτών σε εξωτερικούς χώρους, είναι ζητούμενο.

Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Καισαριανής ζητά να ακυρωθεί άμεσα αυτή η  απόφαση και καλεί τον αρμόδιο υφυπουργό να την επανεξετάσει, γιατί τελικά αποβαίνει σε βάρος της κοινωνίας και υπέρ των ιδιωτικών γυμναστηρίων, ειδικά σε μια περίοδο που το μέσο και κατώτερο οικογενειακό εισόδημα πλήττεται ανεπανόρθωτα από τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία.