Ψήφισμα για τη Φεμινιστική Απεργία της 8ης Μάρτη, Παγκόσμιας Ημέρας των Γυναικών

Ψήφισμα για τη Φεμινιστική Απεργία της 8ης Μάρτη, Παγκόσμιας Ημέρας των Γυναικών

Το ψήφισμα κατατέθηκε από την παράταξή μας και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 24/02/2020.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καισαριανής εκφράζει τη συμπαράσταση του και συμπαρατάσσεται με τις γυναίκες και τα κινήματά τους, αλλά και με τις εργατικές ενώσεις και τα συνδικάτα, που συμμετέχουν στην τρίωρη στάση εργασίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ στις 6/3/2020, από τις 12μ-15μμ, στο πλαίσιο  της παγκόσμιας κινητοποίησης της Φεμινιστικής Απεργίας της 8ης του Μάρτη για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και προστασία του πλανήτη.  

Την 8η Μάρτη απεργούμε, ενώνοντας τη φωνή μας με τη φωνή εκατομμυρίων γυναικών στην Ευρώπη και στον κόσμο, διότι παρά τις σημαντικές κατακτήσεις του γυναικείου/φεμινιστικού κινήματος, σε καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει επιτευχθεί ακόμα η ισότητα των φύλων. Οι γυναίκες και τα κορίτσια συνεχίζουν να υποφέρουν από διακρίσεις και βία σε κάθε μέρος του κόσμου, στην ιδιωτική και δημόσια σφαίρα. Οι γυναίκες εξακολουθούν να εργάζονται περισσότερο και να αμείβονται λιγότερο, ενώ παραμένει αόρατη η μη αμειβόμενη εργασία τους και η συμβολή τους στο ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, απειλούνται κατακτήσεις που κερδήθηκαν με πολύχρονους σκληρούς αγώνες.

Απεργούμε, γιατί η Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών είναι ημέρα κατά την οποία οι γυναίκες, εδώ και γενιές, κινητοποιούνται, διαμαρτύρονται και διεκδικούν, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, για να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

Επειδή η ζωή όλων των γυναικών έχει αξία, απαιτούμε αξιοπρεπή ζωή με ίσα δικαιώματα.

Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις των γυναικών και των κινημάτων τους για δημόσιες πολιτικές και ένα ισχυρό και συμπεριληπτικό κράτος πρόνοιας που θα καλύπτει όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, λόγω εθνότητας/ εθνικότητας, κοινωνικής τάξης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου, χρώματος, θρησκείας, κ.λπ.

Στηρίζουμε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματός τους.

Στηρίζουμε το αίτημα για αξιοπρεπείς μισθούς, εργασιακά δικαιώματα και πολιτικές για την ένταξη γυναικών που βρίσκονται κοινωνικά αποκλεισμένες και χρειάζονται υποστήριξη.

Επειδή η συμμετοχή των γυναικών σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων αποτελεί δείκτη «δημοκρατίας και πολιτισμού», επειδή οι γυναίκες δεν είναι μειονότητα και αποτελούν το μισό της ανθρωπότητας, επειδή η φωνή τους, οι δεξιότητές τους, οι εμπειρίες τους και οι προσδοκίες τους, πρέπει να συμπεριλαμβάνονται, να αξιοποιούνται και να επηρεάζουν τις αποφάσεις: στηρίζουμε και διεκδικούμε ίση συμμετοχή γυναικών και αντρών σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων (50/50).

Καλούμε όλους τους πολίτες της πόλης μας, γυναίκες και άνδρες, να πάρουν μέρος στη ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της 8ης Μάρτη που έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, σωματεία και οργανώσεις γυναικών, καθώς και στη διαδήλωση της 8/3 στις 12:00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος.