Ψήφισμα ως προς την απόφαση του ΕΔΣΝΑ για την νέα τιμολογιακή πολιτική στη διαχείριση των απορριμμάτων

Ψήφισμα ως προς την απόφαση του ΕΔΣΝΑ για την νέα τιμολογιακή πολιτική στη διαχείριση των απορριμμάτων

Το ψήφισμα κατατέθηκε από την παράταξή μας και ψηφίστηκε ομόφωνα από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 4/06/2020.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καισαριανή ζητάει την άμεση ανάκληση της απόφασης του ΕΔΣΝΑ για την νέα τιμολογιακή πολιτική στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Πιο συγκεκριμένα η νέα τιμολόγηση προβλέπει :

  • Αύξηση κατά περίπου 8% στην ενιαία τιμή εισόδου σύμμεικτων απορριμμάτων (δηλαδή σκουπίδια του πράσινου κάδου). Συγκεκριμένα, ένας τόνος απορριμμάτων θα θάβεται με 53,82 ευρώ, από 49,67 ευρώ που τιμολογείται σήμερα
  • Χρέωση για πρώτη φορά στα κλαδέματα με συντελεστή 0,5 επί του κόστους ταφής του σύμμεικτου, κάτι που μεταφράζεται σε κόστος 26,91 ευρώ/τόνο
  • Ακύρωση όλων των προηγούμενων αποφάσεων του ΕΔΣΝΑ για μη χρέωση α) αμιγώς πράσινων αποβλήτων, β) προδιαλεγμένων ανακυκλώσιμων υλικών, γ) προδιαλεγμένων υπολειμμάτων λαϊκών αγορών.
  • Διαγραφή προηγούμενης απόφασης (Σεπ.2017) για τέλος ταφής 100 ευρώ/τόνο σε φορτία δημοτικών απορριμματοφόρων που μετέφεραν πράσινα απορρίμματα μαζί με άλλα αστικά απορρίμματα ή μπάζα.
  • Οι νέες χρεώσεις, θα εφαρμοστούν αναδρομικά στους μέχρι σήμερα μήνες του 2020 αλλά και στο 2019, εκτινάσσοντας στον αέρα τους προϋπολογισμούς των δήμων στους τομείς της ανακύκλωσης και της καθαριότητας

Αυτή είναι μια απόφαση που, αν εφαρμοστεί, θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου, τα δημοτικά τέλη, τον οικογενειακό προϋπολογισμό και θα ακυρώσει τα όποια κίνητρα για ανακύκλωση. Σαν Δημοτικό Συμβούλιο είμαστε κάθετα αντίθετοι στην απόφαση αυτή και ζητάμε την άμεση απόσυρση της.