″Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ″  Ανακοίνωση της Συνεργασίας Πολιτών Καισαριανής για την πανδημία

″Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ″ Ανακοίνωση της Συνεργασίας Πολιτών Καισαριανής για την πανδημία

Η χώρα μας, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου πανδημία, συνέπειες της οποίας βιώνουμε ήδη στην καθημερινότητα μας.

Ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού καταμαρτυρά τη σοβαρότητα με την οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί η σοβαρή αυτή υγειονομική κρίση από τις οργανωμένες κοινωνίες, ώστε να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία και ανθρώπινες ζωές.

Ο κρατικός μηχανισμός, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, όλοι όσοι και όσες βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης, οι ίδιοι οι πολίτες, όλες και όλοι μας, έχουμε τεθεί σήμερα προ των ευθυνών μας.

Τις κρίσιμες αυτές στιγμές, θα πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψουμε τη δική μας υγεία αλλά και αυτή των συνδημοτών μας.

Η πανδημία του κορονοϊού βρήκε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ανοχύρωτη, όπως άλλωστε και το σύνολο των δομών της χώρας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, με εξαιρετικά μειωμένους πόρους, είχε γίνει ο φάρος αλληλεγγύης και το σημαντικότερο σημείο στήριξης για όλους τους πολίτες που είχαν πληγεί από την οικονομική κρίση.

Έτσι και τώρα, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την χώρα θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία επωμίζεται, μετά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, τις κύριες δράσεις στήριξης της κοινωνίας, της κάθε οικογένειας, του κάθε πληττόμενου συμπολίτη μας όλες τις απαραίτητες καθημερινές λειτουργίες.

Καλούμαστε, λοιπόν, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών της Καισαριανής, να απαιτήσουμε για λογαριασμό τους και να διεκδικήσουμε όλα αυτά που θα κάνουν ασφαλέστερη την διαβίωσή τους κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, αλλά και να σχεδιάσουμε το πώς θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε διευκολυντικά και ανακουφιστικά προς όφελος των πολιτών μετά το πέρας της πρώτης μεγάλης έξαρσης του ιού.

Ως Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού να γίνουν ασπίδα προστασίας των πολιτών απέναντι στην υγειονομική και την επαπειλούμενη οικονομική κρίση.

Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα σε κάθε συμπολίτη μας και σε κάθε συμπολίτισσα μας που η υγεία του πρόκειται να δοκιμαστεί. Θα πρέπει να σταθούμε δίπλα και σε όλους εκείνους τους συμπολίτες μας που αυτή η κρίση θα τους πλήξει οικονομικά. Κάτι που ήδη έχει αρχίσει να συμβαίνει σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους.

Θα πρέπει όμως να σταθούμε δίπλα και στους δικούς μας «ήρωες». Να σταθούμε έμπρακτα δίπλα στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες του Δήμου μας, που δίνουν μια δύσκολη μάχη αυτές τις κρίσιμες ώρες, και χωρίς την καθοριστική συμβολή τους η αντιμετώπιση της κατάστασης θα ήταν αδύνατη. Από την αποκομιδή των απορριμμάτων μέχρι τη μέριμνα για μοναχικούς συνανθρώπους μας, και από την αιμοδοσία μέχρι τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών, οι δικοί μας «ήρωες» προσπαθούν να κρατήσουν σε λειτουργία βασικές υποδομές για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους πολίτες μας.

Η Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής, με υψηλό αίσθημα ευθύνης από την πρώτη στιγμή αυτής της κρίσης βρίσκεται σε συχνή επικοινωνία με όλες τις δημοτικές υπηρεσίες και τις αρμόδιες αρχές με στόχο την καλύτερη δυνατή κάλυψη των αναγκών των δημοτών, δηλώνοντας διαθέσιμοι/ες να στηρίξουμε με τις δυνάμεις μας κάθε συντονισμένη προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο αυτό, καταθέτουμε και αυτές τις επιπλέον προτάσεις για την αντιμετώπιση του Κορωνοϊού, προκειμένου να συνδράμουμε αποτελεσματικά στο να μείνουμε όρθιοι και όρθιες σε αυτή την δύσκολη μάχη που βιώνουμε.

  • Θεωρούμε ως ελάχιστα αυτονόητο ότι θα παρέχονται Μέσα Ατομικής Προστασίας  σε όλο το προσωπικό του Δήμου, δηλαδή γάντια και μάσκα μιας χρήσης, υγρό σαπούνι και αντισηπτικό. Για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην υπηρεσία καθαριότητας επιβάλλεται και ολόσωμη φόρμα μιας χρήσης.

Μάλιστα απαιτούμε συντονισμένα από την Κυβέρνηση την άμεση κεντρική προμήθειά τους για να αντιμετωπισθεί η έλλειψη και τα προβλήματα εύρεσης των παραπάνω απαραίτητων υλικών και εξοπλισμού

  • Υποχρεωτική παρουσία καθημερινά στους χώρους εργασίας του Ιατρού Εργασίας (Ι.Ε.) και του Τεχνικού Ασφαλείας (Τ.Α.) για την λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων και την αυστηρή εφαρμογή τους
  • Να τηρούνται όσα έχουν προβλεφθεί και να αποφεύγεται ρητά ο συνωστισμός εργαζομένων στον ίδιο χώρο εργασίας (γραφεία), δηλαδή ένας/μια εργαζόμενος/η ανά 10 τμ
  • Να απαιτήσουμε με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου το έκτακτο δώρο Πάσχα να δοθεί και στους εργαζόμενους και στις εργαζόμενες των ΟΤΑ, που εντάσσονται στις κατηγορίες βαρέων εργασιών, σε όσους και όσες έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες και σε όσους και όσες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Να υπάρξει καταβολή έκτακτου επιδόματος, λόγω της επικινδυνότητας του έργου που επιτελούν, εξαιτίας της πανδημίας
  • Επανερχόμαστε στην ήδη εκφρασμένη και σταθερή άποψή της παράταξής μας, για πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας στις υπηρεσίες καθαριότητας και περιβάλλοντος. Επιπλέον άμεση πρόσληψη προσωπικού για την επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», λόγω των αυξημένων αναγκών που προέκυψαν από την επιδημία, για να μπορέσει ο Δήμος μας επαρκώς να σταθεί στο πλευρό των συμπολιτών μας

Είναι δε απορίας άξιο, πως η διοίκηση του κ. Βοσκόπουλου, δεν αξιοποίησε στο έπακρον τη δυνατότητα που παρέχεται από την Κυβέρνηση, για πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών του Δήμου. Αρκέστηκε απλά σε έναν οδηγό και σε έναν χειριστή μηχανήματος έργου ομάδας β (τύπου JCB).

Ανταυτού, καλεί πολίτες να προσφέρουν εργασία ως εθελοντές και εθελόντριες, σε θέσεις μαγείρων, εθελοντών φυλάκων δημόσιων χώρων, οδηγών, γραμματέων και φυσικά εθελοντών γενικών καθηκόντων (!!!) κ.ά.

Μας προξενεί μεγάλη ανησυχία ότι κανένας ή καμία από τη Δημοτική Αρχή δεν στάθμισε τα αναγκαία προσόντα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για όσους και όσες παρέχουν τέτοιες εργασίες είναι μέγιστα. Κανένας ή καμία από τη Δημοτική Αρχή δεν σκέφτηκε πού μπορεί να σταματάει η αλληλεγγύη και η βοήθεια των πολιτών και πού ξεκινάει η υποχρέωση του Δήμου, να ξοδέψει λίγα χρήματα και, ναι, να προσλάβει ανθρώπους για τις σημαντικότατες ελλείψεις που έχει τώρα; Θα καταθέσουμε πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για πρόσληψη έκτακτου προσωπικού με βάση τις πραγματικές ανάγκες του Δήμου μας στην περίοδο της κρίσης που βιώνουμε.

Έντονες αναμένεται να είναι δυστυχώς και οι παρενέργειες που θα υπάρξουν στον τομέα της εγχώριας οικονομίας, από τη σημερινή καλπάζουσα διάχυση του κορονοϊού τόσο στη χώρα μας όσο και σε όλη την Ευρώπη.

Για το λόγο αυτό οφείλουμε να αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την στήριξη της τοπικής οικονομίας της Καισαριανή και των πολιτών που πλήττονται από την πανδημία.

  • Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την πόλη μας, θεωρούμε απολύτως αναγκαία την απαλλαγή όλων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της πόλης από τα δημοτικά τέλη για τουλάχιστον 6 μήνες, δεδομένου ότι η σημερινή επιδημιολογική κρίση επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ήδη πληττόμενη αγορά στην Καισαριανή
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τουλάχιστον 6 μήνες όλων των νοικοκυριών της πόλης μας, που το μοναδικό του εισόδημα προέρχεται από εργαζόμενο/η που έχει τεθεί σε αναστολή η σύμβασή του/της
  • Απαλλαγή τελών χρήσης για τραπεζοκαθίσματα για τουλάχιστον 6 μήνες από όλα τα μαγαζιά της πόλης
  • Απαλλαγή της καταβολής μισθωμάτων από επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, που μισθώνουν ακίνητα του Δήμου και είναι σε αναστολή λειτουργίας με κυβερνητική απόφαση για την επαγγελματική τους στέγη, για όσο διάστημα έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρησης λόγω της διάδοσης του COVID 19
  • Αναστολή της καταβολής μισθωμάτων από επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, που μισθώνουν ακίνητα του Δήμου για την επαγγελματική τους στέγη και οι επιχειρήσεις τους χαρακτηρίστηκαν πληττόμενες, για όσο διάστημα διαρκεί η υγειονομική κρίση. Ρύθμιση της καταβολής αυτών των μισθωμάτων σε 12 δόσεις από τον Ιανουάριο του 2021
  • Απαλλαγή καταβολής τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και για τον μήνα Απρίλιο

Καλούμε την κυβέρνηση να ακούσει την κοινωνία και τις ανάγκες της, εγκαταλείποντας τα ημίμετρα, λαμβάνοντας γενναία οικονομικά μέτρα στήριξης των ασθενέστερων συμπολιτών μας, των εργαζόμενων και των μικρών επιχειρήσεων που αυτή την ώρα απειλούνται με εξαθλίωση, ανεργία και λουκέτα. Το πλήγμα στην οικονομία είναι τεράστιο, όμως ευτυχώς υπάρχουν και προτάσεις και πόροι που μπορούν να συμβάλουν στην επανεκκίνησή της. Αρκεί τα χρήματα να κατευθυνθούν στους ανθρώπους και τις ανάγκες τους, παρέχοντας έτσι σιγουριά, κοινωνική δικαιοσύνη και αισιοδοξία.

Ο Δήμος Καισαριανής μπορεί να συμβάλει και σε αυτό το μέτωπο, λαμβάνοντας από τώρα σαφή θέση και να διεκδικήσει από την κυβέρνηση ξεκάθαρη δέσμευση για την πλήρη προστασία των εργαζομένων που πλήττονται, αλλά και για αναίρεση όλων των ειδικών μέτρων μετά τη λήξη του συναγερμού. Σήμερα που οι πολίτες έχουν λιγότερες δυνατότητες να διεκδικήσουν μαζικά το δίκιο τους, ο Δήμος οφείλει να μην απεμπολήσει τον πολιτικό του ρόλο.

Ως Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής αυτές τις κρίσιμες ώρες θεωρούμε ότι ο Δήμος οφείλει να λειτουργήσει αποτελεσματικά υλοποιώντας άμεσα δράσεις που ως στόχο έχουν την μεγαλύτερη δυνατή προστασία των συμπολιτών μας και την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής της πόλης μας. Αυτό το στόχο έχει και η δέσμη προτάσεων που καταθέσαμε παραπάνω. Δηλώνουμε ότι θα συμβάλλουμε παραγωγικά, με κάθε τρόπο, στην προσπάθεια αυτή, για να βγούμε όλοι οι πολίτες όρθιοι από αυτή την κρίση.

Μένουμε σπίτι, αλλά είμαστε όλοι και όλες μαζί σε αυτή τη δύσκολη φάση που βρισκόμαστε.

Η αλληλεγγύη είναι η δύναμη μας! Με συλλογική προσπάθεια θα το ξεπεράσουμε!