Ψήφισμα για την άμεση απόσυρση του Νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Ψήφισμα για την άμεση απόσυρση του Νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Το ψήφισμα κατατέθηκε από την παράταξή μας, συνδιαμορφώθηκε από τις παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση και Ανυπότακτη Καισαριανή και ψηφίστηκε ομόφωνα από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 26/01/2021.

Το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία που παρουσιάστηκε από τους Υπουργούς Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, κα Κεραμέως και κο Χρυσοχοΐδη το οποίο έχει κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση και πρόκειται να ψηφιστεί άμεσα αποτελεί μια ακόμα μαύρη σελίδα για την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης. Σε μια περίοδο όπου η πανδημία και οι επιπτώσεις της σε κάθε πεδίο της κοινωνικής ζωής πλήττει την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον φόβο ως εργαλείο για να οξύνει τις αντιλαϊκές πολιτικές της.

Πιο συγκεκριμένα, αναθέτει στο κάθε τμήμα να καθορίζει την Βάση Εισαγωγής λαμβάνοντας κατά 80-120% τον μ.ο. επίδοσης των μαθητών στις εισαγωγικές και πάντως όχι κάτω από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, του 8. Η συγκεκριμένη ρύθμιση -μαζί με την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων, την μείωση του λαϊκού εισοδήματος, το διπλό μηχανογραφικό- θα έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του αριθμού εισακτέων στα πανεπιστήμια, την μείωση των σχολών επιλογής του μαθητή, το κλείσιμο και την κατηγοριοποίηση μιας σειράς πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ανά τη χώρα. Είναι ξεκάθαρο ότι το νομοσχέδιο αυτό, το τέταρτο αντεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που έρχεται μέσα στην πανδημία με κλειστά τα σχολεία και τις σχολές, εντάσσεται σε ένα συνολικό σχέδιο υποβάθμισης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και αντίστοιχης ενίσχυσης των ιδιωτικών κολεγίων, στα οποία έχει ήδη δοθεί η δυνατότητα να χορηγούν πτυχία με ίσα επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά που χορηγούν τα αντίστοιχα ΑΕΙ.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η επαναφορά του ορίου φοίτησης, οι διαγραφές των φοιτητών, τα πανάκριβα μεταπτυχιακά που μαζί με τα χρόνια προβλήματα της φοιτητικής μέριμνας δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους και πιο φτωχούς φοιτητές. Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει ένα πανεπιστήμιο για λίγους εισάγοντας διαρκώς νέους ταξικούς φραγμούς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα και με το πόρισμα Πισσαρίδη.

Μάλιστα τη στιγμή που η εκπαίδευση έχει άμεση ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης της η κυβέρνηση επιλέγει να σπαταλήσει πόρους προκειμένου να εδραιώσει ένα δόγμα «νόμου και τάξης» εντός των Πανεπιστημίων περιστέλλοντας ακαδημαϊκές και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Έτσι λοιπόν έχουμε την πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία της συγκρότησης ειδικού σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημίων), την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης ήχου και εικόνας ακόμα και στις αίθουσες των εργαζομένων, τον έλεγχο κατά την είσοδο και την έξοδο από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και την δημιουργία πειθαρχικών συμβουλίων για φοιτητές που θα βρίσκονται πλέον υπό την απειλή της διαγραφής τους. Ενώ, με σημερινές δηλώσεις της κας Υπουργού έχουμε και την προαναγγελία και νέου νομοσχέδιου για την κατάργηση των παρατάξεων -δια νόμου- μέσα στις σχολές.

Τέλος, η κυβέρνηση, απειλεί με οικονομική ασφυξία τα πανεπιστήμια, όταν από την μια πλευρά προβλέπει ότι θα πρέπει εκείνα να επωμιστούν το κόστος για την εφαρμογή όλων των παραπάνω μέτρων χρησιμοποιώντας τα χρήματα των ΕΛΚΕ, και από την άλλη τα απειλεί με μείωση της χρηματοδότησης αν αρνηθούν να εφαρμόσουν τις παραπάνω διατάξεις εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καισαριανής καταδικάζει τις πολιτικές υποβάθμισης της δημόσιας και δωρεάν δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που βάζουν εμπόδια στο μέλλον της νέας γενιάς και ζητά την απόσυρση του Νομοσχεδίου και στηρίζει τις κινητοποιήσεις των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας. Καταδικάζει τις  νέες απαγορεύσεις για τις συναθροίσεις (μέχρι τη Δευτέρα 1 Φλεβάρη) και ζητά να αποσυρθούν. Υπερασπίζεται το δικαίωμα του λαού να αγωνίζεται και να διαδηλώνει ελεύθερα. Υπερασπίζεται τα λαϊκά δημοκρατικά  δικαιώματα και ελευθερίες.