Χωρίς απολυμάνσεις και με ελάχιστες καθαρίστριες ανοίγουν τα σχολεία της πόλης μας

Χωρίς απολυμάνσεις και με ελάχιστες καθαρίστριες ανοίγουν τα σχολεία της πόλης μας

Ανέτοιμος παρουσιάζεται ο Δήμος μας για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών για καθαριότητα των σχολικών εγκαταστάσεων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και των βρεφονηπιακών σταθμών, που ξεκινούν τη λειτουργία τους από Δευτέρα. Με μισές καθαρίστριες απ’ όσες απαιτούνται, για τον διπλάσια απαιτητό καθαρισμό των χώρων, στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση η Δημοτική αρχή βρέθηκε απροετοίμαστη, με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας να μας δηλώνει στο χθεσινό έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, που είχε ως θέμα την ενημέρωση μας για το άνοιγμα των σχολείων ότι “Μόλις την Πέμπτη πήραμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να αναλάβει αυτά που το κράτος έχει ζητήσει για το άνοιγμα των σχολείων”.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο επιμείναμε ως Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής στο ζήτημα της επιπλέον έκτακτης χρηματοδότησης που πρέπει να δοθεί στις σχολικές επιτροπές, έτσι ώστε να μπορέσουν να καλύψουν λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, αλλά και να αναζητήσουν τρόπο, αν μπορέσουν, να προσλάβουν καθαρίστριες με βραχυχρόνιες συμβάσεις έργου, ώστε να καλύψουν τα κενά.  Η πρότασή μας αυτή είναι σε συνάρτηση με την έκτακτη επιχορήγηση που ήρθε μόλις αυτή την εβδομάδα στον Δήμο από το ΥΠ.ΕΣ., ύψους 164.085,56€, που όπως είδαμε η Δημοτική Αρχή ούτε 1 ευρώ δεν δίνει για τις ανάγκες των σχολικών μονάδων. Και πάλι η απάντηση του Αντιδημάρχου ήταν, απορώντας, ″Μα για ποιες ανάγκες μιλάτε; Δεν καταλαβαίνω.″

Ο κ. Κιτσέλλης δεν καταλαβαίνει για ποιες ανάγκες μιλάμε, ενώ σχολική καθαρίστρια τη Δευτέρα, που κανονικά θα πρέπει πολύ σχολαστικά να καθαρίζει δύο φορές τη μέρα όλο το σχολείο (τάξεις, θρανία, αντικείμενα, πόμολα, τουαλέτες, αυλή κ.ά.), στο οποίο είναι υπεύθυνη, θα πρέπει να πεταχτεί για λίγο να καθαρίσει και ένα Δημοτικό και για ένα μισάωρο ένα Νηπιαγωγείο. Και αυτά δεν είναι ανακρίβειες. Είναι τα λόγια μιας από τις σχολικές καθαρίστριες που τοποθετήθηκαν στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο.

Δυστυχώς, η ανευθυνότητα της Δημοτικής Αρχής  δεν σταματάει εδώ αφού τα σχολεία διαπιστώνουν το ένα μετά το άλλο ότι δεν πρόκειται να γίνουν ούτε απολυμάνσεις στα κτίρια πριν από την επιστροφή σε αυτά των μαθητών και των μαθητριών, παρά τις σαφείς οδηγίες του ΕΟΔΥ. Στο ερώτημα της επικεφαλής μας Άννας Παραγυιού αν έγιναν και αν θα γίνουν απολυμάνσεις αυτές τις 2 μέρες μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας μας ενημέρωσε, με την ιδιότητα φανταζόμαστε του λοιμωξιολόγου (!!), ότι ″Ρωτήσαμε και μας είπανε δεν χρειάζονται απολυμάνσεις. Οι απολυμάνσεις και στους υπόλοιπους Δήμους που γίνονται, γίνονται μόνο για ψυχολογικούς λόγους. Και αποφασίσαμε να μην ξοδέψουμε χρήματα για απολυμάνσεις απλά για ψυχολογικούς λόγους″.

Η Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής καλεί τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της, έστω και την τελευταία στιγμή, και να εξασφαλίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφάλεια των μαθητών/τριων και όλης της σχολικής κοινότητας. Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να δώσει άμεση επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές, αλλά και στο Νομικό Πρόσωπο «Λεωνίδας Μανωλίδης», για να μπορέσουν και οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί να ενισχυθούν με περισσότερο προσωπικό καθαριότητας και τραπεζοκόμων. Επίσης, ως Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής ζητήσαμε να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο για την απαλλαγή των τροφείων για έναν από τους δύο μήνες λειτουργίας των παιδικών και βρεφικών σταθμών, λόγω της παρουσίας των παιδιών στους σταθμούς τις μισές μέρες του μήνα. Ο Δήμαρχος μας ενημέρωσε πως θα γίνει και χαιρετίζουμε την απόφαση αυτή.

Καλούμε τέλος τη Δημοτική Αρχή να αναγνωρίσει ότι είναι πάγιες και διαρκείς οι ανάγκες της καθαριότητας των σχολείων και να δει το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων των καθαριστριών με τη μονιμοποίησή τους και την υπαγωγή τους στο ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου, καθώς και τον Σεπτέμβριο θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τα ίδια ακριβώς θέματα.