Πρωτομαγιά 1944-2019: Ποτέ ξανά φασισμός!

Πρωτομαγιά 1944-2019: Ποτέ ξανά φασισμός!

Ήταν Πρωτομαγιά του 1944..
Οι 200 της Καισαριανής είναι αθάνατοι..

”…Δεν ήρθαν μελλοθάνατοι με κλάμα και λαχτάρα,
μόν’ ήρθανε μελλόγαμπροι με χορό και τραγούδι.
Και πρώτος άρχος του χορού, δυο μπόγια πάνου απ’ όλους
κι από το Χάρο τρεις φορές πιο πάνου ο Ναπολέος.
Κ’ είναι από τότες Μάης εδώ, φως όλα μέσα κ’ έξω.
Κόλλα τ’ αφτί και την καρδιά στο ματωμένο χώμα.”

Κώστας Βάρναλης,
απόσπασμα από το ποίημά του
«Πρωτομαγιά 1944».

Αυτές τις μέρες πρέπει να θυμηθούμε και να ανανεώσουμε μία μεγάλη υπόσχεση. Την υπόσχεση που από τη Πρωτομαγιά του 1944 αποτελεί τη θεμελιακή πολιτική αξία της πόλης μας. Όχι στον φασισμό, όχι στον πόλεμο.

Η Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής, μια παράταξη που από τη γέννησή της αγωνίζεται για τη διεύρυνση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων δεν μπορεί παρά να είναι αναπόσπαστο μέρος του μεγάλου αντιφασιστικού κινήματος που αναπτύσσεται μπροστά στον κίνδυνο της δημιουργίας του μαύρου ακροδεξιού μετώπου.

Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, ιδιαίτερα ο φετινός εορτασμός της θυσίας των 200 κομμουνιστών που εκτελέστηκαν στο Θυσιαστήριο της Λευτεριάς παίρνει έντονα συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα. Δεν θυμόμαστε απλώς· αγωνιζόμαστε για μια ζωή και μια κοινωνία με αξιοπρέπεια, ισότητα και ίσα δικαιώματα. Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ενάντια στη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό. Ενάντια στο φασισμό, τον ρατσισμό και τον πόλεμο.

Καλούμε όλους τους Καισαριανιώτες και όλες τις Καισαριανιώτισσες να πάρουν μαζικά μέρος στις γιορτές μνήμης και αγώνα για την θυσία των 200 αγωνιστών. Να συνεχίσουμε το δημιουργικό και ενωτικό αγώνα για μια δημοκρατική πόλη και έναν δήμο πλάι στους /στις πολίτες του. Για μια πόλη στην οποία δεν θα βρει χώρο το φασιστικό τέρας.